Klippet snora på ny motorvei en måned tidligere enn planlagt

Fredag åpnet samferdselsministeren den nye motorvegen fra Roa til Gran.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård liker at Vegvesenet åpner veger som ny rv. 4 Roa-Gran tidligere enn planlagt. Fredag klippet han snora for den nye vegen. Ordførerne Harald Tyrdal i Lunner og Gunn Elisabeth Alm Thoresen i Gran deltok også under åpningen sammen med assisterende vegdirektør Ove Myrvåg.
Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård liker at Vegvesenet åpner veger som ny rv. 4 Roa-Gran tidligere enn planlagt. Fredag klippet han snora for den nye vegen. Ordførerne Harald Tyrdal i Lunner og Gunn Elisabeth Alm Thoresen i Gran deltok også under åpningen sammen med assisterende vegdirektør Ove Myrvåg. Foto: Per Kollstad/Statens vegvesen
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
12. nov. 2023 - 11:56

Vegvesenet åpnet vegen for trafikk natt til 2. november, forteller Statens vegvesen i en melding fra åpningen. Det er en måned tidligere enn planlagt. Hæhre/Isachsen har også bygd vegen innenfor budsjett. Det er ingen selvfølge. Utfordringene har stått i kø for Statens vegvesen og entreprenøren Hære/Isachsen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy under en pressekonferanse i Kyiv på søndag.
Les også

Zelenskyj: EU har levert 30 prosent av lovede granater

Kvikkleire og myr

En ting er den nye metoden med å bygge veg gjennom et myrområde med å piske ned 20.000 sementpæler ned i myra. Metoden er kjent fra vegbygging i kvikkleireområder, men er ikke brukt i myr. Entreprenøren måtte også håndtere sikring av kvikkeleire-lommer som ikke var planlagt.

Det var en godt fornøyd samferdselsminister Jon-Ivar Nygård som klippet snora.

- Jeg er kjent med at det har vært krevende grunnforhold. Jeg vil derfor berømme de som har stått på i arbeidet, og som greide å levere en ferdig veg fire uker før kontrakten løp ut. Det er alltid stas når ting leveres før tiden, sa samferdselsministeren.

Det vanket også ros til prosjektet for et prikkfritt HMS arbeid.

- Både byggherre og entreprenør har jobbet godt med helse og sikkerhetsarbeid med null skader i løpet av 350.000 arbeidstimer. Til tross for vanskelige forhold er prosjektet best i HMS klassen, sa Nygård.

Ingen konflikter

Vegvesenet måtte også lage ny reguleringsplan for lokalvegen under Holmbrua. Det ble løst i godt samspill med Gran kommune.

Til tross for flere krevende saker underveis, har utfordringene blitt løst underveis uten noen form for uenighet mellom Vegvesenet og entreprenør.

- Vegvesenet har sammen med våre entreprenører blitt flinkere til å løse problemer underveis i vegprosjektene våre. For noen år siden, brukte vi mye tid i retten for å løse konflikter i flere vegprosjekt. Det er historie, sier utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik.

Mer veg for pengene

Han mener en viktig forklaring på dette er at Vegvesenet bruker god tid til å velge entreprenør. Det gir mer veg for pengene. På Hadeland forhandlet Vegvesenet med tre entreprenører i ni måneder før valget falt på arbeidsfellesskapet Hæhre/Isachsen.

- Vi har funnet en metode som gjør at vi velger entreprenøren som i sum har det beste tilbudet. Før gikk gjerne jobben til det laveste anbudet. Det førte ofte til tilleggsregninger underveis og etter at jobben var gjort, sier Davik. 

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener det er fare for storkrig i Midtøsten etter USA og Storbritannias angrep på Jemen natt til fredag.
Les også

Utenriksministeren: Bekymret for storkrig i Midtøsten – mener Norge ikke vil bli trukket inn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.