KLIMA

Klimaretrett fra Al Gore

PrISVINNER: Al Gore fikk fredsprisen for stt foredrag. Nå må han trekke noe av informasjonen han har brukt.
PrISVINNER: Al Gore fikk fredsprisen for stt foredrag. Nå må han trekke noe av informasjonen han har brukt. Bilde: SHANNON STAPLETON
Trond Gram
24. feb. 2009 - 16:09

Tidligere visepresident Al Gore møtte et velinformert publikum da han nylig holdt et foredrag under årsmøtet til foreningen American Association for the Advancement of Science. I etterkant av møtet ble Gore tvunget til å trekke deler av informasjonen i sin etter hvert så berømte foredragsserie.

Det var New York Times vitenskapsjournalist Andrew C. Revkin som tvang den nobelprisbelønnede foredragsholderen til retrett.

Skyhøy økning i naturkatastrofer

Gores foredrag inneholdt blant annet en graf som forteller om en skyhøy økning i naturkatastrofer de siste årene, med data fra det velrenommerte belgiske forskningssenteret CRED. Grafen kommer rett etter en sekvens med bilder av ofre for tørke, flom og andre værrelaterte katastrofer over hele verden.

Men etter at Revkin spurte Gores kontor om deres kommentar til bruken av grafen fra CRED, trakk den tidligere visepresidenten plutselig grafen.

CRED understreket nemlig at det er en lang rekke andre faktorer, ikke relatert til klimaendringer, som forårsaker den voldsomme økningen i naturkatastrofer.

– Klimasystemet er sammensatt

– Klimaendringer er muligens en faktor, men ikke en stor en, heter det i en uttalelse fra senteret, ifølge New York Times.

Solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter har tidligere kritisert Al Gore for å bidra til klimahysteri og vist til faktafeil i filmen « An Inconvenient Truth».

– Klimasystemet er mye mer sammensatt og komplisert enn det som det gis inntrykk av i Al Gores presentasjon. Klimaproblematikken bør kunne bli presentert på en mer saklig måte og likevel få frem kunnskapen vi har om klimaendringene, uttaler han til Teknisk Ukeblad.

Les også: – Al Gore fortjente ikke fredsprisen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.