SAMFERDSEL

Klarte ikke å bremse

Det var en Airbus A310 som krasjet på flyplassen i Irkutsk i Russland søndag. Minst 122 mennesker omkom i ulykken.
Det var en Airbus A310 som krasjet på flyplassen i Irkutsk i Russland søndag. Minst 122 mennesker omkom i ulykken. Bilde: Airbus
Mona StrandeMona StrandeJournalist
10. juli 2006 - 11:20

Feil ved reverseringssystemet som bremser motoren, er den mest sannsynlige årsaken til at Airbus A310-flyet fra Sibir Airlines (S7) smalt rett inn i en betongvegg og krasjet i en hangarbygning på flyplassen i Irkutsk i Russland.

Det sier visedirektør Alexander Kvochur fra Gromov flight research center til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

- Jeg vil tro at ulykken høyst sannsynlig skjedde på grunn av en delvis eller total svikt i reverseringsmekanismen, sier han.

Uten kontroll i regnet

En reverseringsfeil får ifølge Kvochur et fly til å rykke, for så å forandre kurs. I tillegg sier han at den regnvåte rullebanen søndag morgen sannsynligvis gjorde situasjonen enda verre.

- Jeg utelukker ikke at pilotene befant seg i en håpløs situasjon, hvor de ikke kunne gjøre noe for å redde flyet, sier Kvochur til Interfax.

- Gammelt fly

Testpilot Magomed Tolboyev fra Sibir Airlines, har den samme teorien om hvorfor flyet ikke klarte å stoppe.

- Mitt inntrykk er at hele flyet sviktet. Når det hydrauliske systemet brøt sammen, førte det til at flyet ikke kunne bremse. Men det er fortsatt mange spørsmål, sier Tolboyev, som hevder at flyet både var gammelt og at pilotene manglet trening for nødsituasjoner.

Intakte ferdskrivere

Begge ferdskriverne fra ulykkesflyet er funnet i god behold, og vil bli analysert så fort som mulig. Først når disse resultatene er klare, kan man vite årsaken til ulykken helt sikkert.

Pilotene meldte ikke fra om problemer da flyet, som kom fra Moskva, landet i Irkutsk klokken 7.47 om morgenen lokal tid. De hadde derimot gitt beskjed til flygelederne om at landingen var feilfri, før kontakten ble brutt og den fatale ulykken skjedde.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.