IT

Klart for oppskyting av Telenors supersatellitt

Har fått ny dato.

Telenors nye Thor 7-satellitt skal skytes opp fredag i neste uke.
Telenors nye Thor 7-satellitt skal skytes opp fredag i neste uke. Bilde: Telenor
NTB NTB NTB
17. apr. 2015 - 17:20

Egentlig skulle Thor 7 ha vært skutt opp sist onsdag, men en teknisk feil på Arianespaces utskytningsrampe gjorde at begivenheten ble utsatt.

– Arianespace har bekreftet at oppskytingen av Thor 7 skal skje fredag 24. april i tidsrommet 21.38 til 23.32, meldte Telenor Satellites Broadcasting fredag.

Holder fest

Satellitten skal skytes opp på en Ariana 5-rakett fra Fransk Guyana i Karibia. Dessuten holder Telenor oppskytingsfest på Fornebu.

Thor 7 koster 1,6 milliarder kroner. Den skal sørge for bredbånd til skip i Nordsjøen, Norskehavet, Nord-Atlanteren og Middelhavet.

– Det er en av de største rakettene som noensinne er bygd. Den er 60 meter høy, like høy som Holmenkollbakken, og den veier over 700 tonn. Det er like mye som to fullastede jumbojeter. Ved oppskytning har den en skyvkraft som tilsvarer ti jumbojeter. Så den er kjempediger, sier prosjektleder Lene Marthinsen til NTB.

Les mer: Telenors nye supersatellitt skal levere 9 Gbit/sek

Bredbånd til skip

Forløperen Thor 6 ble skutt opp i 2009, men allerede den gang begynte selskapet å planlegge for Thor 7.

Mens de tidligere satellittene har vært brukt til å overføre TV-signaler, var målet med den nye satellitten å tilby bredbånd til skip i havområdene som omgir Europa.

En enkel punktrettet stråle går også til Antarktis. I tillegg skal satellitten sørge for utvidet TV-kapasitet i Sentral- og Øst-Europa.

Les også: Fem ganger kan de tenne motoren. I dag brenner de av det siste for å hindre den i å kræsje

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.