PODKAST

Klærne hans bruker strøm og osmose for å holde deg tørr

Ukens podcast handler om smarte klær.

UKENS GJEST: Trond Heldal i Osmotex.
UKENS GJEST: Trond Heldal i Osmotex.
Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
30. mars 2018 - 05:39

Trond Heldal står bak det som kan bli neste generasjons smarte klær. Selskapet han var med å starte, Osmotex, bruker strøm og osmose for å flytte fuktighet fra innsiden av ytterklærne og ut i luften. Det var jo det såkalte membranjakker lovte da de kom på 70-tallet, med som vi alle vet er reklamen bedre enn virkningen.

Det er ikke alltid damptrykket som skal flytte fuktigheten har ideelle forhold. Når man erstatter damptrykk med elektrisk drevet osmose som driver er det ingen bønn. Da blir du tørr. I høst kommer den første jakka på markedet under merket Kjus. Først til alpinmarkedet, men langrennsfolk trenger neppe vente lenge.

Bredt bruksområde

Det er bare en begynnelse. Slike klær trengs i mange sammenhenger. Ikke minst hos brannfolk, politiet og militære som må bære tykke klær og beskyttelse selv om det er smellvarmt. Da kan avfukting være gull verd.

Når man først har et batteri og strømforsyning i klærne er veien til enda smartere klær åpen. Da er det lett å bygge inn sensorer for å overvåke fuktighet, temperatur og akselerometre for å styre prosessen. Siden alt styres fra en app kan værdata og andre parametere være med for å optimalisere enda mer.

Og det er bare begynnelsen. Osmotisk fjerning av fuktighet kan bruks til å forbygge liggesår i senger, til å behandle sår og veldig mye mer.

Abonner på podcasten

Lytt til ukens podcast nederst i saken. 

Jan Moberg og Odd Richard Valmot i Teknisk Ukeblad er begge sivilingeniører med solid teknologisk bakgrunn. Hver uke snakker de om aktuelle teknologiske temaer i TUs nye podcast Teknisk sett.

Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.
Odd Richard Valmot og Jan M. Moberg.

Hvis du abonnerer på Teknisk sett på iTunes eller en annen podcast-app, kan du laste ned og lytte til nye episoder hver uke. Vi legger normalt ut nye episoder torsdag ettermiddag, slik at du for eksempel kan laste den ned og høre på vei til jobben på fredager.

RSS-feed: http://feeds.soundcloud.com/users/soundcloud:users:197994369/sounds.rss

 Ukens podcast:   

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.