BYGG

Kjøper elementfabrikk i Litauen

Skal sikre videre vekst.

ABChus produserte i Russland. Nå har de kjøpt fabrikk i Litauen for å sikre stabil produksjon.
ABChus produserte i Russland. Nå har de kjøpt fabrikk i Litauen for å sikre stabil produksjon. Foto: ABChus
Marius ValleMarius ValleJournalist
23. feb. 2023 - 07:59

Russlands invasjons av Ukraina har vært et problem for norske bedrifter med forbindelse til Russland. Ferdighusprodusenten ABChus fikk sine elementer produsert i Russland. Da stoppet det opp.

Siden den russiske leverandøren ikke lenger var aktuell å bruke, skiftet ABChus produksjonen sin til Econdo i Litauen. Nå har søsterselskapet Viken Element kjøpt den litauske fabrikken, og etablerer fast produksjon der, skriver de i en pressemelding.

ABChus og Viken Element er begge heleide datterselskap i Viken-Gruppen.

Usikkert marked

– I perioder med produksjonsstans hos våre faste leverandører har Econdo også tidligere levert til oss. Vi opplever at de har en bransjeledende høy standard, noe som også bekreftes av at de var den første fabrikken i Baltikum som ble sertifisert av SINTEF, sier administrerende direktør i ABChus, Dagfinn Lindberg i en pressemelding.

ABChus beskriver markedet som preget av usikkerhet og nedgang. Oppkjøpet skal bidra til å sikre vekst og økte markedsandeler. Leveransesikkerhet er en viktig del av dette.

ABChus har imidlertid ikke høy nok produksjon til å fylle hele kapasiteten selv, og belager seg derfor på at fabrikken skal produsere for andre aktører i ferdighusmarkedet. 

Fabrikken i Litauen var fra før på norske hender, med Rebelijo AS som hovedeier.

Ferdighusprodusenten ABChus startet opp i 2000 og har siden levert over 3800 boliger i Norge.

Kongsberg Defence & Aerospace er blant de som har fått støtte. De skal øke produksjonskapasiteten ved sin nye fabrikk i Kongsberg. Bildet viser et NSM missil som skytes fra launcher montert på lastebil.
Les også

Disse norske ammunisjons-prosjektene får støtte

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.