T2

Kjøleskap årsak til vannskader

Forbrukerrådet advarer nå folk mot å installere kjøleskap som også kan produsere isbiter på grunn av stor fare for vannlekkasjer.

Truls Tunmo
26. mars 2008 - 15:42

De såkalte side by side kjøleskapene, eller kjøleskap med vanndispenser og isbitmaskin, er blitt veldig populære på det norske markedet.

Men ifølge Forbrukerrådet får mange kjøleskap av denne typen vannlekkasjer som kan medføre store vannskader i hjemmet.

– Forsikringsbransjen og rørleggerbransjen har meldt om økende antall vannlekkasjer fra slike skap. Pakningene og de tynne slangene i disse kjøleskapene er ikke produsert for det vanntrykket som brukes i Norge, og som er høyere enn for eksempel i USA og i andre land i Europa, sier rådgiver i Forbrukerrådet, Hans Marius Graasvold.Alvor

Han mener at forhandlere av slike kjøleskap nå må ta problemet med vannlekkasjer alvorlig.

-Det er viktig at de som selger slike skap nå må ta inn over seg dette. Oras-kjeden har sagt til sine rørleggere at de ikke får installere side by side skapene uten å montere vannlås samtidig. Men dette vil medføre en ekstra utgift for kunden på mellom 3000 kroner og 5000 kroner, sier Graasvold.Opplysningsplikt

Side by side kjøleskapene varierer i prisklasser fra ca. 10 000 kroner til 40 000 kroner. Men en ekstra kostnad på opp mot 5000 kroner for å sikre skapene mot vannlekkasjer, er ifølge Graasvold i Forbrukerrådet en utgift som forhandlerne skal opplyse kjøperne om.

– Forhandlere har plikt til å opplyse kundene om utgiftene som kommer i tillegg til selve kjøleskapet. Dette plikter de å gjøre selv om de mener at slikt utstyr ikke er nødvendig, sier Graasvold.NTG-godkjenning

Ifølge Rørleggersentralen AS i Oslo, mangler side by side kjøleskapene nødvendig godkjenning for å kunne selges i Norge.

-Ingen av disse skapene, med unntak av en modell, har så vidt jeg vet NTG-godkjenningen fra Byggforsk. Det er denne godkjenningen som er nødvendig, og som sier om produktet er tett, sier salg- og markedssjef i Rørleggersentralen AS, Karl Sigurd Berge.Kundene uten ansvar

Han påpeker at kunder som kjøper side by side kjøleskap ikke har ansvar for eventuelle vannlekkasjer og vannskader som måtte oppstå.

– Dette er rørleggerbedriftens fulle ansvar, og det er vi som får en regress fra forsikringsselskapet ved slike skader. Alt vi setter vann på er vi ansvarlige for, uavhengig om det er vi som har levert produktet eller ikke. Vi har ansvaret for at arbeidet er forskriftsmessig utført, og at produktet er godkjent for norske forhold, sier Berge.

Hva koster utstyret som må monteres?

– Vannlåsen, eller magnetventilen som den heter, koster ca. 4150 kroner ferdig montert. Men dette er nødvendig ekstrautstyr, og vi utfører ikke sånne jobber uten å montere magnetventilen, sier Karl Sigurd Berge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.