INDUSTRI

Kjerringa mot strømmen

REKORD: Fjoråret ble Ulsteinkonsernets beste siden 1999. Konsernsjef Gunvor Ulstein skusler ikke bort overskuddet på tant og fjas, men satser på utvikling for å stå klar når markedet igjen svinger oppover.
REKORD: Fjoråret ble Ulsteinkonsernets beste siden 1999. Konsernsjef Gunvor Ulstein skusler ikke bort overskuddet på tant og fjas, men satser på utvikling for å stå klar når markedet igjen svinger oppover. Bilde: Tore Stensvold

I Ulstein kunne de nøysomme sunnmøringene sprette korken og feire et driftsresultat på 364 millioner kroner av en omsetning på 3,21 milliarder kroner.

Beholder pengene

Men champagneomsetningen vil ikke øke nevneverdig på Sunnmøre.

Overskuddet pløyes i stor grad tilbake i bedriften for å komme i bedre posisjon til neste oppgangsperiode.

– Det er viktig å videreutvikle bedriften og gjøre oss robuste. Vi tenker langsiktig og vet at konjunkturene svinger. Oppgangen kommer, sier Gunvor Ulstein optimistisk.

Konsernsjefen mener hardt arbeid og nytenking er årsaken til det gode resultatet for 2008.

Nye markeder

Ulsteinkonsernet har dreid hovedaktivitetene og dermed inntektsstrømmene mer bort fra rent stålarbeid i haller til langt større grad av tjenestebasert virksomhet.

Blant annet viser Gunvor Ulstein til satsingen på skipsdesign, elektro, systemer samt ettermarked som service, vedlikehold og oppgradering av fartøy og systemer.

Den mystiske Ulstein-formelen avslørt

Ett av Ulsteins nye bein har hentet inspirasjon fra flyverdenen. Der bedrives alltid forebyggende service- og vedlikeholdsarbeid.

Slik skal rederiene unngå uforutsett driftsstans og tap av inntekter. For Ulstein betyr det nye inntekter.

Marginer

Ulsteinkonsernet tjente i fjor også penger på selve skipsbygging, til tross for at bransjen de siste årene har væt preget av forsinkelser, seine leveringer, høye kostnader og problemer med å få nok arbeidskraft.

– Vi har en kompetent organisasjon som står på for å levere til avtalt tid. Dermed oppnår vi positivt resultat selv der marginene er små, sier Gunvor Ulstein.Ordretørke

Finanskrisen får virkninger. Engineering- og designkontorene trenger mer å gjøre innen utgangen av året.

Verftet har nok arbeid til et godt stykke ut i 2010.

– Ordresituasjonen er tilfredsstillende, men vi kan ikke overse finanskrisen og nedgangen i økonomien. Den har medført ordretørke, sier Gunvor Ulstein.

Hun er imidlertid optimist. Ordrereserven ved verftet var ved årsskiftet på 5,5 milliarder kroner. De siste skipene i boka skal leveres i 2011.

Ser framover

Gunvor Ulstein hviler ikke på laurbærene. Ambisjonene er klare.

– Vi har bak oss flere år med gode resultater, noe som gjør at vi kan fortsette med å bygge et robust konsern, sier hun.

Ulstein er stadig på utkikk etter muligheter.

Utdanning

– Våre mål er å utvikle flere produkt og tjenester som er i toppklasse internasjonalt, slik at vi er klare når markedet snur og finanskrisa er over, sier Gunvor Ulstein.

Ved forrige nedgangstid i skipsbyggingsmarkedet, bygget Ulstein opp kompetanse på flere områder. Det nyter konsernet godt av nå.

Ett av resultatene ble utviklingen av Xbow.

Skviser inn mer på dekk

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.