OFFSHORE

Kjemper for kampfly og olje i nord

Stein Lier Hansen, leder , Norsk industri. Pil
Stein Lier Hansen, leder , Norsk industri. Pil Bilde: Norsk Industri

Den nyopprettede organisasjonen Norsk Industri omfatter rundt 2000 medlemsbedrifter med 110.000 ansatte.

Hva er målet med sammenslåingen av PIL og TBL?

– Teknologibedriftene og prosessindustrien har mange felles utfordringer. Aktiviteten i næringspolitikken og den økonomiske politikken stor betydning for all norsk industri. Og sammenslåingen gjør det lettere å få gjennomslag for våre krav. Stemmen vår vil bli hørt.

Hva blir den viktigste oppgaven for Norsk Industri?

– Vår oppgave blir å tydeliggjøre og synliggjøre industriens behov for folk flest og for politikerne. Vi krever at det føres en fornuftig økonomisk politikk i Norge som ikke fører til høy rente og sterkere krone.

Hvilke utfordringer møter teknologibedriftene og prosessindustrien?

– For leverandørindustrien er det viktig at regjeringen sørger for gjenkjøpsavtaler til norsk industri når Forsvaret inngår store kontrakter. Forsvarspolitikken må komme i første rekke, men dersom det er likeverdige konkurrenter, må vi velge det alternativet som har størst industrielt potensial i Norge. Det gjør alle andre land.

Lier-Hansen trekker fram forsvarets planlagte innkjøp av nye jagerfly, hvor Norge i den foreløpige avtalen med amerikanske Lockheed Martin, bidrar med 100 millioner kroner årlig til å utvikle deres fly – uten at norsk industri får noen oppdrag. Han fortsetter:

– Verdien av kontrakten vil være på mellom 50 og 60 milliarder kroner. Og med vedlikehold og oppgraderinger blir det kanskje opp mot 150 milliarder i et 20 års perspektiv. Eurofighter har invitert norsk næringsliv inn og tilbyr 100 prosent gjenkjøp. Det har ikke amerikanerne og Lockheed Martin gjort.

Det blir også viktig å kjempe for oljeutvinning i nord-områdene. Det er av avgjørende betydning for å opprettholde aktiviteten i en bransje som sørger for en enorm teknologisk utvikling.

– Når det gjelder kraftkrevende industri må vi sørge for at bedriftene får kraft til konkurransedyktige priser. Vi må utnytte de mulighetene som kan benyttes i henhold til internasjonale avtaler. Mange sentrale EU-land jobber for tiden for å finne løsninger på industriens kraftpris-problem. Vi har ikke råd til å være dårligere. Gasskraftverk kan være løsningen.

Det er også viktig at klimapolitikken behandler den norske prosessindustrien ulikt i forhold til industrien i EU-landene.

Er det mulig å bevare tradisjonell industri i Norge?

– Det blir mer og mer komplisert, og det blir selvfølgelig behov for omstillinger. Men Norge må være like aktive som andre land for at industrien skal bli i Norge. Vi må legge forholdene til rette slik at vi hele tiden utnytter det handlingsrommet vi har, uten å bli proteksjonistiske.

Hvor stor kjennskap har du til teknologiindustrien?

– Jeg har god kunnskap om store deler av teknologiindustrien – blant annet gjennom underleverandørene til prosessindustrien. Og jeg har samarbeidet mye med administrasjonen i Teknologibedriftenes Landsforening. Men jeg skal nå reise rundt til bedrifter i tur og orden for å bli enda bedre kjent med bransjen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.