VANN

Kjemikaliemangel truer badesesongen i Sverige

Sverige risikerer mangel på kjemikalier til rensing av vann og kloakk, noe som kan gå ut over kvaliteten på badevannet i sommer.

Mangel på saltsyre kan gå ut over vannrensingen i Sverige i sommer. I så fall prioriteres drikkevann, mens urenset avløpsvann kan føre til at badeplasser må stenge, advarer bransjeforeningen Svenskt vatten.
Mangel på saltsyre kan gå ut over vannrensingen i Sverige i sommer. I så fall prioriteres drikkevann, mens urenset avløpsvann kan føre til at badeplasser må stenge, advarer bransjeforeningen Svenskt vatten. Foto: NTB
25. juni 2023 - 10:38

For første gang risikerer Sverige mangel på saltsyre til rensing av drikkevann og kloakk, opplyser bransjeforeningen Svenskt Vatten.

Stenget fabrikker og en kjemisk industri på lavgir fører til at mindre produksjon i Europa, der svenskene kjøper saltsyre til vannrensing.

– Vi vet at mangel på kjemikalier til rensing gir dårligere rensing, som igjen kan gjøre vannet uegnet, sier ekspert Klara Westling i Svenskt Vatten.

I tilfelle saltsyre faktisk skulle bli en mangelvare, er det hentet fram en veileder for prioritering av vannrensing. Den understreker at rensing av drikkevann går foran rensing av kloakk, og rensing av utslipp til ferskvann har høyere prioritet enn utslipp til havet. Rundt halvparten av Sverige får sitt drikkevann fra overflatevann som må renses.

Hittil har leverandørene klart å skaffe nok saltsyre til at smertegrensen ikke er nådd, men fremtiden er uviss, ifølge Westling, som sier at rensingen av avløpsvann kan komme i fare.

– Foreløpig har dette bare vært et problem i noen uker, og badesesongen begynner først nå. Men dersom mangelen på saltsyre blir større, kan det hende at kommunale badeplasser må stenge i sommer, forklarer hun.

Dette bildet ble tatt av et kamera om bord på Odysseus mens den gikk i bane rundt månen onsdag.
Les også

Nå har Odysseus landet på månen – USAs første månelanding på over 51 år

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.