ROMFART

Kinesiske romfarere framme på Kinas romstasjon

Tre kinesiske astronauter gjennomførte lørdag en vellykket oppskytning til den kinesiske romstasjonen Tiangong.

Her blir romfartøyet Shenzhou-13, på toppen av en Long March-2F-bærerakett, skutt opp fra oppskytingsfeltet Jiuquan i Gobiørkenen.
Her blir romfartøyet Shenzhou-13, på toppen av en Long March-2F-bærerakett, skutt opp fra oppskytingsfeltet Jiuquan i Gobiørkenen. Foto: Li Gang / Xinhua / AP / NTB
16. okt. 2021 - 09:12

Romfartøyet Shenzhou-13 med de tre romfarerne – to menn og en kvinne, ble skutt opp fra et oppskytningsfelt i Gobiørkenen natt til lørdag lokal tid, og rundt seks og en halv time senere koblet den seg til romstasjonen. Tre timer etter det tok de seg inn i romstasjonen.

De tre er den andre gruppa med romfarere som sendes opp til romstasjonen som Kina er i ferd med å bygge, og som skal være ferdig om tre måneder.

Et av astronautenes mål er å sette ny rekord for Kinas romfartsprogram CMS ved å tilbringe seks måneder i verdensrommet. Forrige rekord er på tre måneder.

De skal sette opp utstyr og teste teknologien for framtidig utbygging av romstasjonen, og i løpet av tiden de er der, skal de også foreta flere romvandringer utenfor kapselen.

– Romstasjonen kan bli en plattform for internasjonalt samarbeid, inkludert felles romfart, når den står ferdig neste år, sier visedirektør for Kinas romfartsprogram, Lin Xiqiang.

Astronauter fra 15 land har vært om bord på den internasjonale romstasjonen (ISS), som USA og Russland står bak, men ingen kinesiske på grunn av amerikansk motstand.

Bildet er fra Arendalsuka i fjor.
Les også

Vil gi 1200 milliarder til Ukraina

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.