ROMFART

Kinesiske astronauter har fullført en historisk rompromenade

For første gang har kinesiske astronauter gjennomført en rompromenade fra Kinas nye romstasjon Tiangong. Draktene deres veier 100 kilo.

Liu Boming på vei ut av romstasjonen.
Liu Boming på vei ut av romstasjonen. Foto: Jin Liwang/Xinhua/AP/NTB
4. juli 2021 - 10:23

Kinas statskanal viste i dag en video av astronautene Liu Boming og Tang Hongbo idet de forlater romstasjonen i romdrakter.

Mens Liu ble transportert ut ved hjelp av en mekanisk arm, klatret Tong selv ut av luken på romstasjonen.

I et videoklipp av Liu utbryter han: – Åh, det er vakkert her ute!

Turen skulle vare i seks til sju timer og ble brukt til å installere utstyr på utsiden av stasjonen og til å utføre tester. Det er den første av to rompromenader astronautene skal på under det tre måneder lange oppholdet.

Kinesisk fjernsyn viste også klipp fra astronautenes dagligliv, hvordan de setter opp en treningssykkel, trener på en tredemølle og spiser mat med spisepinner.

Ny romdrakt

Kinesiske ingeniører har utviklet en ny romdrakt som veier over 100 kilo. Den skal være mer behagelig å ha på seg og er laget for at astronautene skal kunne bli værende ute i verdensrommet i lengre tid enn med andre drakter.

Kinesiske astronauter har kun gjennomført én rompromenade tidligere. Det var da den kinesiske astronauten Zhai Zhigang forlot romskipet Shenzhou 7 i 2008. Turen varte i kun 20 minutter, men med den ble Kina det tredje landet i verden som gjennomførte en rompromenade. De to første var USA og Sovjetunionen.

Ferdig neste år

Tiangong-stasjonen er under bygging. Ytterligere to moduler skal kobles til stasjonen før den etter planen er ferdigstilt i 2022.

De tre kinesiske astronautene, Liu Boming, Tang Hongbo og ekspedisjonsleder Nie Haisheng, ankom romstasjonen for to uker siden. Det er første gang på fem år at Kina sender et bemannet romskip ut i verdensrommet, og ekspedisjonen er ventet å øke Kinas prestisje betraktelig.

Under oppholdet skal astronautene utføre arbeider på romstasjon, teste viktige funksjoner og utføre eksperimenter. De har på forhånd gjennomgått 6000 timer med trening.

Elleve ekspedisjoner

Det er også første gang at en kinesisk romekspedisjon varer så lenge som tre måneder.

Fram til slutten av neste år planlegger Kinas romfartsorganisasjon elleve romferder, hvorav tre kommer til å være bemannet, for å fullføre arbeidet ved romstasjonen.

Kinas ambisjon om å bygge en egen romstasjon har blant annen sammenheng med at landets astronauter ikke får delta i ekspedisjonene til Den internasjonale romstasjonen ISS. Den er et samarbeid mellom USA, Russland, Canada, Europa og Japan.

Les også

Kina har for første gang landet på Mars

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.