ROMFART

Kinesiske astronauter fremme ved romstasjon

Raketten som skal ta de første astronautene til Kinas nye romstasjon, tok av i morges. Ferden blir landets lengste til nå.

Raketten Den lange marsjen 2F tok av  fra Jiuquan-romsenteret nordvest i Kina i morges. Det er den første bemannede ferden til Kinas nye romstasjon.
Raketten Den lange marsjen 2F tok av fra Jiuquan-romsenteret nordvest i Kina i morges. Det er den første bemannede ferden til Kinas nye romstasjon. Foto: Ng Han Guan/AP/NTB
17. juni 2021 - 08:22

Artikkelen er oppdatert.

Tre kinesiske astronauter kom i formiddag fram til landets nye romstasjon. Kapselen Shenzhou-12 koblet seg ved 10-tiden norsk tid til romstasjonen Tiangong, der astronautene skal oppholde seg i tre måneder. Snaut sju timer tidligere ble kapselen skutt opp med raketten Den lange marsjen 2F fra romsenteret i Jiuquan nordvest i Gobi-ørkenen i Kina.

To minutter etter den TV-sendte oppskytingen ble bærerakettene koblet fra. Rundt åtte minutter etter det ble romkapselen Shenzhou skilt fra raketten og fortsatte ferdene mot Tiangong alene.

Oppdraget ledes av den tidligere luftforsvarspiloten Nie Haisheng, som allerede har gjennomført to romferder. Med seg har han Liu Boming og Tang Hongbo, som også har fortid i militæret. 

Det er Kinas første bemannede romferd på nesten fem år og et prestisjeprosjekt for regjeringen i Beijing, som skal markere at det 1. juli er 100 år siden landets kommunistparti ble opprettet med en omfattende propagandakampanje.

I løpet av det neste halvannet året er det planlagt ytterligere elleve romferder for å fullføre konstruksjonen av romstasjonen. Blant annet skal det monteres solcellepaneler og to laboratoriemoduler.

Kinas ønske om en egen utpost i verdensrommet ble styrket etter at USA ikke lenger vil slippe inn kinesere på den internasjonale romstasjonen ISS, som huser astronauter fra USA, Russland, Canada, Europa og Japan.

Kampflyet Jas Gripen settes inn i det som blir Sveriges første bidrag til et felles Nato-oppdrag.
Les også

Dette blir Sveriges første Nato-bidrag

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.