KLIMA

– Kinas CO2-utslipp har nådd EU-nivå

Kina slipper ut like mye CO2 per innbygger som EU, fastslår det statlige nederlandske miljøbyrået PBL.

SLIPPER UT MER: Sola står opp og skinner gjennom tykk smog over Beijing. En ny rapport viser at Kinas utslipp av karbondioksid er på linje med utslippene fra EU. Kinas utslipp fortsetter å vokse og økte med 9 prosent i 2011.
SLIPPER UT MER: Sola står opp og skinner gjennom tykk smog over Beijing. En ny rapport viser at Kinas utslipp av karbondioksid er på linje med utslippene fra EU. Kinas utslipp fortsetter å vokse og økte med 9 prosent i 2011. Bilde: Reuters / NTB scanpix
24. juli 2012 - 14:21
Vis mer

PBL offentliggjorde for fem år siden at Kina hadde passert USA når det gjaldt totale utslipp av klimaskadelige gasser, og spesielt karbondioksid (CO2). Siden da har Kina forsvart seg med at utslippene per hode likevel er langt lavere enn i USA og Europa.

Men ifølge det nederlandske miljøbyrået stemmer ikke dette lenger.

Kinas utslipp per capita i 2011 var 7,2 tonn CO2, heter det i en rapport fra PBL for få dager siden. CO2-utslippene per person i EU var samme år 7,5 tonn.

Med en feilmargin for de kinesiske tallene på 10 prosent, konkluderer det nederlandske miljøbyrået at Kinas utslipp er «sammenlignbart» med EUs.

Les også: Sivilingeniørene krever klimahandling

9 prosent opp

De kinesiske utslippene av CO2 økte med 9 prosent i 2011, mens EUs utslipp gikk ned med 3 prosent.

PBL setter de motstridende tendensene i Kina og EU i klar sammenheng med den økonomiske utviklingen.

– Kina, verdens mest folkerike land, er nå klart innenfor utslippsgrensene for de største industrilandene på 6-19 tonn per person per år, skriver PBL i en kommentar.

USA er fortsatt en langt større utslippsnasjon målt per innbygger enn både EU og Kina med 17,3 tonn per capita i 2011. Men USAs samlede utslipp gikk tilbake 2 prosent i 2011.

Som i EU minsket også Japans utslipp i fjor, med 2 prosent. PBL peker på at reduksjonen blant annet har sammenheng med finanskrisen.

Les også:

Det er teknologisk mulig å nå togradersmålet

– Bevisene for menneskeskapte klimaendringer er så overbevisende at jeg ikke er i tvil  

Mye større enn USA

Kinas CO2-utslipp var i 2011 nesten dobbelt så store som de amerikanske, ifølge PBLs tall.

De fem største miljøverstingene målt i andelen klimaskadelige utslipp var som følger i 2011:

  1. Kina: 29 prosent
  2. USA: 16 prosent
  3. EU: 11 prosent
  4. India: 6 prosent
  5. Russland: 5 prosent
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

På sjette plass kommer Japan med 4 prosent av klodens samlede utslipp.

Samlet står OECD-landene, som stort sett utgjør de rike, industrialiserte nasjonene i verden, nå for en tredel av utslippene av skadelige klimagasser i verden. Det er samme andel som Kina og India til sammen. De to landene hadde i 2011 en økonomisk vekst på henholdsvis 9 og 6 prosent.

Les også: Norsk avtale skal gi mer grønn energi i Afrika

Strategisk analyse

PBL er et statlig nederlandsk direktorat med ansvar for strategisk politisk analyse av spørsmål knyttet til miljø, natur og verdensrommet.

Institusjonen var i 2007 også først ute med å offentliggjøre at Kina hadde passert USA og blitt verdens største miljøversting. Det hadde skjedd allerede ett år tidligere, i 2006, fastslo PBL.

Kinas regjering møtte nyheten med å si at selv om Kinas utslipp totalt var størst i verden, var USAs utslipp likevel fire ganger så store målt per innbygger.

Også denne avstanden er nå redusert, til nesten det halve, samtidig som Kina slipper ut nesten dobbelt så mye CO2 som USA.

Les også:

CO2 fra Mongstad kan bli fiskefôr

Mindre utslipp av klimagasser

Nesten 3000 tonn CO2 fra Statnetts gasskraftverk

USA med utslippsmål for CO2  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.