NATURVITENSKAP

Kina-kylling i rommet

Kinesiske myndigheter slår seg på brystet og kan skryte av å være det tredje land i verden som har klart å sende mennesker ut i rommet.

Klokka tre natt til onsdag norsk tid (kl. 9 lokal tid), løftet " Det guddommelige femte fartøy" (Shenzhou V) fra oppskytingsrampen i det nordvestlige Kina. I 23 timer skal det sirkle rundt jorda før det etter planen skal lande på gresslettene i Gunzo-provinsen natt til torsdag.

Begivenheten ble markert mange steder i landet, og vist på den nasjonale kringkastingsstasjonen CCTV 20 minutter etter oppskytingen.

Avisa China Daily beskriver begivenheten og oppskytingen med maleriske ord. Røyken som veltet opp under raketten betegnes som "en søyle herlig røyk", mens selve fartøyet har fått navnet " Guddommelig fartøy 5".

Ti minutter etter oppskytingen, gikk romfartøyet inn i bane rundt jorda. Etter en halv time rapporterte taikonaut (astronaut) Yang at alt var vel og gikk etter planen.

President Hu Jintao bivånet oppskytingen fra Jiuquan Satellite Launch Centre i Gansu-provinsen. Presidenten strålte om kapp med sola og uttalte at Kina nå har avansert opp og over toppen av verdens fremste teknologi og vitenskap.

Ifølge China Daily tok det teknikere og ingeniører 15 minutter å kle på taikonauten romdressen, som består av 14 lag og har en prislapp på 10 millioner kroner.

I tillegg til kylling og ris, skal Yang kose seg med frysetørret svin med hvitløksaus under den 23 timer lange turen.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.