ENERGI

Kina importerer mer russisk energi

Mens mange europeiske land forsøker å gjøre seg mindre avhengig av russisk energi, trapper Kina opp importen av olje og kull fra sin nabo i nord.

Mer russisk olje finner veien til kina.
Mer russisk olje finner veien til kina. Foto: AP
20. aug. 2022 - 11:28

Data fra kinesiske tollmyndigheter viser at Russland nå er den største eksportøren av olje til Kina for tredje måned på rad. Kina importerte i juli 7,15 millioner tonn russisk olje, opp 7,6 prosent på årsbasis.

Samtidig var kinesisk import av kull fra Russland i juli på det høyeste på over fem år, 14 prosent mer enn samme måned i fjor. Det er imidlertid vanskeligere å øke importen av gass på grunn av manglende rørledninger.

EU forsøker å redusere avhengigheten av russisk energi som straff for krigen i Ukraina, men Kina benytter seg av lavere pris på russisk energi for å øke importen. Kina har ikke fordømt invasjonen.

Nederland ønsker å garantere en jevn tilførsel av ammunisjon som en del av sikkerhetsavtalen som nylig ble inngått mellom den nederlandske statsministeren Mark Rutte og Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Her blir Rutte (t.v.) vist rundt i den ukrainske byen Kharkiv av Zelenskyj.
Les også

Girer opp ammunisjon-produksjonen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.