IT

Kina ber USA forklare seg om Huawei-spionasje

Beskyldt for å ha skaffet tilgang til servere.

Huaweis administrerende direktør viser fram selskapets siste nettbrett i februar.
Huaweis administrerende direktør viser fram selskapets siste nettbrett i februar. Bilde: Gustavu Nacarino / Reuters / NTB scanpix
24. mars 2014 - 15:35

Det var The New York Times og Der Spiegel som mandag omtalte spionasjen av Huawei, basert på dokumenter lekket av den amerikanske avhopperen Edward Snowden.

Ifølge dokumentene har National Security Agency (NSA) døpt operasjonen «Shotgiant», og målet med spionasjen skal blant annet være å avdekke om Huawei er et redskap for kinesiske myndigheter.

Les også: Dette er verdens smarteste selskap

Ber om forklaring

Saken ble tema da Kinas president Xi Jinping og USAs president Barack Obama møttes under atomtoppmøtet i Haag.

– President Obama gjorde det klinkende klart for ham at USA ikke driver med spionasje for å få kommersielle fordeler. Vi deler ikke informasjon med våre selskaper, sier Ben Rhodes, som er assisterende nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus.

Både kinesisk UD og Huawei har reagert kraftig på nyheten.

– Dersom dette stemmer, fordømmer Huawei en slik invasjon og infiltrasjon av våre interne nettverk og overvåking av vår kommunikasjon, sier selskapets visepresident for internasjonale spørsmål, Roland Sladek.

Stjele teknologi

I tillegg til å stjele Huaweis teknologi skal målet med datasnokingen ifølge opplysningene være å sikre seg muligheten til å drive overvåking gjennom data- og telenettverk som Huawei selger til andre land, blant dem Norge.

I 2009 inngikk Huawei en avtale med Telenor om å skifte ut hele infrastrukturen for mobilnettet i Norge.

På ordre fra USAs president skal NSA også være i stand til å utføre dataangrep mot den kinesiske telegiganten og deres kunder, går det fram av dokumentene.

Les også: Basefarm kjørte backup midt i skatte-rushet

Nyheten er basert på dokumenter lekket av Edward Snowden. Her snakker han under en videokonferanse tidligere i mars.
Nyheten er basert på dokumenter lekket av Edward Snowden. Her snakker han under en videokonferanse tidligere i mars. Reuters / NTB scanpix

Verden over

Ifølge avsløringen har NSA skaffet seg tilgang til dataserverne i Huaweis hermetisk lukkede og strengt bevoktede hovedkvarter i Shenzhen og på den måten sikret seg informasjon om nettverket av servere som ifølge selskapet knytter en tredel av verdens befolkning sammen.

NSA skal blant annet sitte på lister over 1.400 Huawei-kunder og interne treningsmanualer for selskapets ingeniører.

Kinesiske ledere

Ifølge de lekkede dokumentene har NSA også drevet aktiv dataspionasje mot kinesiske ledere, blant dem tidligere president Hu Jintao og Kinas utenriks- og handelsministre.

– Dersom vi kan fastslå hvilke planer og intensjoner selskapet har, håper vi også å få innsyn i hvilke planer og intensjoner den kinesiske regjeringen har, heter det i et dokument.

Avsløringene av NSAs dataspionasje i Kina kommer samtidig som Kinas president Xi Jinping besøker Europa, der han blant annet skal ha samtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel.

Kinas president Xi Jinping og USAs president Barack Obama møttes under atomtoppmøtet i Haag
Kinas president Xi Jinping og USAs president Barack Obama møttes under atomtoppmøtet i Haag Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix

– Kun nødvendig overvåking

I en uttalelse fra NSA nevnes ikke sakene i The New York Times og Der Spiegel, men etterretningstjenesten kritiserer den «pågående og selektive» dekningen av deres overvåkingsmetoder.

NSA skriver at deres arbeid kun dreier seg om nødvendig overvåking av legitime mål.

«Vi bruker ikke vårt etterretningsarbeid for å stjele hemmeligheter fra firmaer i utlandet. Vi utgir heller ikke informasjon til amerikanske selskaper» skriver NSA.

Les også:

– Bruker mobiljammer for å få fred på toget  

Han reiser med 12 sim-kort i lomma  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.