ROMFART

Kina benekter at de sender romsøppel til månen

Eksperter hevder at romsøppelet som er på vei til å krasje inn i månen, kom fra Kinas månesatsing. Dette avvises av kinesiske myndigheter.

4. mars i år kommer en rakett til å krasje inn i månens bakside, men hvem romsøppelet kommer fra, er ikke bekreftet. Kina benekter anklagene om at romsøppelet stammer fra kinesisk månesatsing.
4. mars i år kommer en rakett til å krasje inn i månens bakside, men hvem romsøppelet kommer fra, er ikke bekreftet. Kina benekter anklagene om at romsøppelet stammer fra kinesisk månesatsing. Illustrasjonsfoto: Javad Parsa/NTB

Først trodde astronomer at søppelet var en del av en amerikansk SpaceX-rakett som eksploderte i verdensrommet for sju år siden, etter den hadde fullført sitt oppdrag.

Nå mener de imidlertid at søppelet er knyttet til hjelperaketten til det kinesiske romfartøyet Chang'e 5-T1, som ble avfyrt i 2014 som en del av Kinas månesatsing.

Det forventes at raketten krasjer inn i baksiden av månen 4. mars.

Utenriksdepartementet i Kina avviser påstanden om at søppelet tilhører dem, og sier at den aktuelle hjelperaketten har returnert til jordens atmosfære og dermed blitt fullstendig brent opp. Vrakgods og smådeler fra romraketter og satelitter omtales ofte som romsøppel.

Les også

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.