ENERGI

Kina avviser lekkasje fra atomkraftverk

En hendelse ved et atomkraftverk i Guangdong-provinsen har ikke påvirket sikkerheten ved anlegget eller ført til radioaktive utslipp, sier kinesiske myndigheter.

Taishan-kraftverket er ett v 47 atomkraftverk i Kina.
Taishan-kraftverket er ett v 47 atomkraftverk i Kina. Foto: EDF/Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0
14. juni 2021 - 13:02

Det franske selskapet Framatome, som er medeier og operatør av Taishan-kraftverket, har ifølge CNN varslet om kritisk fare og en «nært forestående radioaktiv trussel».

I advarselen, som ifølge CNN gjengis i offisielle amerikanske dokumenter, påstås det at kinesiske sikkerhetsmyndigheter har hevet grensen for hvor høy stråling det kan være i området.

Framatome bekrefter overfor CNN at det er et problem ved kraftverket, men vil ikke si noe om den påståtte varslingen til USA.

Argon, helium og neon

Taishan-kraftverket opplyste i en kunngjøring søndag at det ikke er registrert radioaktive utslipp ved kraftverket, ifølge New York Times' korrespondent Austin Ramzy.

Kinesisk myndigheter skal ha sørget for å øke grenseverdier for å unngå stenging av kraftverket. Det skal dreie seg om lekkasje av edelgasser som argon, helium og neon.

Myndighetene i Hongkong, som ligger øst for Taishan, opplyser i en kunngjøring at hendelsen ved kraftverket fant sted 5. april, men at den ikke påvirket arbeidernes helse. Det er heller ikke registrert økt radioaktivitet, heter det.

Tredje størst i verden

Taishan-kraftverket startet driften i 2018 og er designet og utviklet av Framatome og Electricité de France.

Kina har i dag 47 atomkraftverk med en samlet kapasitet på 48,7 millioner kilowatt. Bare USA og Frankrike har større kapasitet, ifølge Ritzau.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Mye vann, snø og slaps på veien gjør at folk i Oslo-området og andre steder oppfordres til å la bilen stå.
Les også

Kaos på veiene: Store vannmengder, forsinkelser og innstillinger

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.