KLIMA

Kartlegger kvikkleire på Vestlandet for å forhindre ulykker

Geologer mener det kan være betydelige farer i regionen.

NAMSOS, NORD-TRØNDELAG, 20090316:
NAMSOS, NORD-TRØNDELAG, 20090316: Gorm Kallestad, NTB Scanpix
9. apr. 2019 - 07:19

En storstilt kartlegging av kvikkleire på Vestlandet skal gi kunnskap som kan hindre ulykker. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) står bak prosjektet.

Det er Trøndelag som historisk sett har vært utsatt for de største kvikkleireskredene, melder NRK. Siden Rissaraset i 1978 har det vært vanlig å kartlegge hvor det kan finnes kvikkleire, men det har ikke vært gjort omfattende undersøkelser på Vestlandet ennå, selv om geologene mener det kan være betydelige farer i regionen.

– Det er ofte en skjult utfordring som vi ikke ser i dagen, men det kan få store konsekvenser om det går hull på en kvikkleirelomme. Det er viktig å ha kunnskap og treffe tiltak i forkant, så man kan unngå skred, sier regionsjef Brigt Samdal i NVE.

– Vi bygger mer i tettsteder der vi kjenner til at det er kvikkleire. Derfor trenger vi kunnskap så vi kan hindre ulykker, sier han

Direktoratet skal gjøre undersøkelse i seks kommuner i Møre og Romsdal og fem i Sogn og Fjordane.

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.