KARRIERE

Karrierebevisst: Begynn i privat sektor

PRIVAT FØRST: Å begynne karrieren i offentlig sektor er ikke lenger normen.
PRIVAT FØRST: Å begynne karrieren i offentlig sektor er ikke lenger normen. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
6. sep. 2007 - 07:12

I mange år har starten på den vanlige karriereruta sett omtrent slik ut:

Enklere

Begynn i en dårlig betalt jobb i stat eller kommune, få en mellomlederstilling der slik at du lettere får en godt betalt lønn i et privat sektor.

Men hvor smart er egentlig dette? Hvor attraktiv er du for private bedrifter når du kommer fra offentlig sektor? Er det slik at du trives så godt med lønn og arbeidsmiljø i privat sektor at du ikke har lyst til å hoppe til roligere dager i offentlig sektor?

Per André Marum, daglig leder i hodejegerselskapet Marum Executive Search, er krystallklar i sin anbefaling:

– Generelt lønner det seg å starte i privat sektor om du har lyst til å jobbe der i løpet av karrieren. Mange vil finne det vanskelig å skifte på et senere tidspunkt i karrieren. Det er lettere å gå fra privat sektor til offentlige sektor enn omvendt, sier han.

Hopp over et trinn

Særlig i dagens stramme arbeidsmarked er dette aktuelt. Å få seg jobb i privat sektor er enklere enn noensinne. Du kan rett og slett hoppe over det første trinnet på den tradisjonelle karrierestigen.

Forutsetningen er selvsagt at du har den nødvendige kompetansen. Marum viser til et par andre forbehold:

– Samtidig er dette selvsagt avhengig av hvilket yrke og hvilke ambisjoner du har. For jurister finnes det et par prestisjejobber i Justisdepartementet og hos Regjeringsadvokaten, sier Marum.

Guri Larsen, direktør i rekrutteringsselskapet Adecco Select, deler Marums syn.

– Det kommer an på hva du er ute etter. Men det virker som det er enklere å gå fra privat til offentlig enn omvendt dersom du skulle ombestemme deg senere, sier hun.

Omvendt

Privat sektor åpner altså dørene for deg, og gir deg flere muligheter senere i karrieren.

John Endsjø, administrerende direktør i hodejegerselskapet Transearch, mener derimot at den tradisjonelle strategien fungerer best.

– I dag finnes det svært attraktive lederstillinger i det offentlige, men for å lykkes her er det etter min oppfatning nesten obligatorisk at man selv har lang erfaring i hvordan det offentlige byråkratiet fungerer og hva som kreves av formaliteter for å lykkes. Jeg tror det er vanskelig å komme fra privat sektor og over i en toppstilling i offentlig sektor uten erfaring offentlig sektor. Samtidig satser mange etater på å få inn nye ledere "utenfra" med en annen erfaring enn "yrkesbyråkratene", sier Endsø.

Slik får du rakettstart på karrieren

Slik får du høyere lønn

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.