KRAFT

Karasjok registrerte atomsprengning

Nord-Korea har nå gjennomført en prøvesprengning, til tross for sterk kritikk fra hele verden. Dette bildet er fra en amerikansk prøvesprenging i Nevada på 50-tallet.
Nord-Korea har nå gjennomført en prøvesprengning, til tross for sterk kritikk fra hele verden. Dette bildet er fra en amerikansk prøvesprenging i Nevada på 50-tallet.Bilde: Nuclear Weapon Archive

Det seismologiske observatoriet NORSAR på Kjeller registrerte seismiske signaler fra den rapporterte kjernefysiske eksplosjonen i Nord-Korea klokken 03:45:10 mandag morgen.

Fanget opp i Karasjok

Hendelsen hadde en styrke på 4.2 på Richters skala, og er lokalisert til 41.31N, 129.11E: Nær Kilju i Hwadaeri-distriktet - 385 kilometer nord-øst for hovedstaden Pyongyang.

Detter er 6260 kilometer fra den seismiske målestasjonen i Karasjok, som var den NORSAR-stasjonen som først registrerte hendelsen.

Det tar signalene ni minutter og 43 sekunder å forplante seg over denne avstanden. Atombomben skal derfor ha blitt sprengt klokken 03:35:27 norsk tid.

For stor for flyslipp

Prøvesprengningen skal ikke ha medført radioaktive utslipp.

Ifølge amerikanske eksperter BBC har snakket med, kan atombomben ikke leveres via våpen. Den kan ikke settes i en rakett, og er til og med for stor til å slippes fra fly.

Åttende i verden

Med denne hendelsen har Nord-Korea blitt det åttende landet i historien til å kunngjøre at det er med i atomvåpen-klubben, skriver New York Times.

Tidligere har USA, Russland, Storbritannia, Frankrike, Kina, India og Pakistan foretatt prøvesprengninger.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.