T2

Kan Viaplay hamle opp med Netflix og HBO?

Vi testet strømmetjenesten Viaplay.

Strømmetjenesten Viaplay er god, men mangler Netflix' brukervennlighet og smarte funksjoner. Viaplay har imidlertid ett trumfkort i ermet.
Strømmetjenesten Viaplay er god, men mangler Netflix' brukervennlighet og smarte funksjoner. Viaplay har imidlertid ett trumfkort i ermet.

For litt siden så vi på de to nye elefantene i markedet for nettstrømming av TV og film, nemlig Netflix og HBO. Nå er turen kommet til Viaplay, som kan by på mye av den samme funksjonaliteten, men med en del annet innhold.

Viaplay har tre ulike abonnementstyper. For 49 kroner i måneden får du tilgang til alt innholdet i TV-kategorien.

79 kroner i måneden gir deg også tilgang til filmbiblioteket, mens 199 kroner åpner opp for all Viasats direktesendte sport - Champions League, NHL, golf, formel1, boksing og så videre.

Vi har konsentrert oss om innholdet i den mellomste pakken.

Innholdet

Viasat har eksklusive avtaler med tre av Hollywood-filmstudioene - NBC, Sony og Walt Disney. Det gjør at de nok har det feteste biblioteket av film av de tre tjenestene, og her finnes en del ganske nye titler, altså fra 2012 og til dels 2011. Netflix har også et godt filmutvalg, men inntrykket er at Viaplay generelt har et litt "freshere" bibliotek.

Totalt teller Viaplay-katalogen over 2200 filmer, og en brukbart stor andel finnes også i HD. Om du ikke har hatt et langt over gjennomsnittet stort inntak av film de siste årene, bør det være plenty her du ikke har sett.

Her finnes også en del dokumentarstoff, en del for barn og noe erotikk, så det bør også være noe for enhver smak.

På TV-fronten er inntrykket litt blandet. Katalogen er her også ganske stor, men antallet store Hollywood-serier er ikke enormt. Og vi legger også merke til at mange av seriene har færre episoder tilgjengelig enn hos Netflix der hvor innholdet overlapper, for eksempel på Gossip Girl, Spartacus, Nip/Tuck og Weeds. Likevel bør det være nok innhold også her til å holde deg okkupert i lang tid. 

Du får dessuten også tilgang til hele innholdskatalogen til TV3 Play Premium og Viasat 4 Premium, om du har lyst til å se Hellstrøm, Luksusfellen eller Svenske Hollywoodfruer.

Mye av dette er riktignok tilgjengelig i TV3s egen Play-tjeneste, men der i dårligere kvalitet og med annonser på kjøpet.

Les også: Slik skal Netflix bli bedre

Filmutvalget til Viaplay er litt mer oppdatert enn hos Netflix. Det aller, aller nyeste får du likevel ikke.

Teknologien

Viaplay minner mest om HBO i brukervennlighet, og om du leste den forrige testen, vet du at vi ikke var så begeistret for akkurat denne delen av tjenesten.

Viaplay-avspilleren bruker Silverlight, men er generelt ganske dum, etter vår mening.

Om du sitter med en episode på TV-en, bestemmer deg for å se resten i senga og derfor bytter til nettbrettet eller laptopen, husker den ikke uten videre hvor du var eller hva du så på. Den går heller ikke automatisk videre til neste episode når én episode er ferdig, en funksjon vi setter stor pris på i Netflix.

Viaplay-grensesnittet krever også mange klikk for å finne frem til innholdet du leter etter. Du må også selv huske hvilke episoder du har sett og ikke sett. Litt av problemet er at Viaplay ikke har noen "hub" for hver serie - søker du på "Ugly Betty", dukker absolutt alle episodene opp i søket.

Vi opplevde også avspilleren som litt buggy. Særlig den øverste linjen av undertekstene har en tendens til å forsvinne, noe som kan være ganske irriterende, og vi opplevde mer enn én gang å få feilmeldinger ved avspilling.

Krever premiumtjeneste

I motsetning til HBO husker Viaplay i det minste hvilket språk du vil ha undertekster på, og norsk dukker derfor opp uansett hva du spiller av.

Enhetstøtten er også bred, med PC, Mac, iOS, Android, Xbox, Playstation og Viasats egne digitaldekodere.

Det er imidlertid mildt sagt irriterende at du er nødt til å betale for Playstation Plus og Xbox Live Gold for å kunne bruke Viaplay på spillkonsollene.

Vi har derfor holdt oss til PC, Mac og iPad. Netflix er til sammenlikning åpent tilgjengelig på PS3, men krever også Live Gold på Xbox.

Netflix: – Telenor leverer dårligst nett i Norge

TV-utvalget er også brukbart, men undertegnede fant likevel mer interessant hos Netflix.

Kvaliteten

Bildekvaliteten er gjennomgående grei, tross at TV-innholdet kun leveres i standarddefinisjon med maksimal bitrate på 3 Mbps.

Over wifi fungerer imidlertid Viaplay ganske håpløst dårlig hjemme hos undertegnede, noe som er ganske underlig med tanke på at Netflix og HBO fungerer utmerket over den samme linjen.

Filmene som er tilgjengelig i HD leveres i 720P, maksimalt 5,2 Mbps, noe som gir et bedre, men også her ganske "soft" HD-bilde. Komprimeringen ses også tydelig i sjatteringer - i områder som skal ha jevne overganger i grått, ser for eksempel fargene ganske grovkornete ut.

Likevel er dette godt nok om du ikke har planer om å blåse bildet opp på en mange hundre tommer stor skjerm, selv om vi gjerne skulle sett at TV-seriene også fantes i HD.

Offline-modus

Viaplays trumfkort er det faktum at innholdet kan lagres lokalt, slik at du kan se det på steder hvor du ikke har internettilkobling.

Dette gjelder foreløpig kun for iOS-applikasjonen, og etter ordlyden på Viaplays supportsider tyder det på at støtte for Android eller PC/Mac er et godt stykke unna.

iOS-funksjonen fungerer imidlertid utmerket, med rundt en halv gigabyte per 42 minutters episode. Det nedlastede innholdet er "gyldig" i 30 dager.

Nedlastingsfunksjonen er praktisk og fungerer bra.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Viaplay har mye godt filminnhold å by på, men at de kanskje ligger noe bak Netflix og HBO på de store Hollywood-seriene.

Avspilleren er heller ikke like god som Netflix' veldig brukervennlige løsning, men offlinemodusen er til gjengjeld et stort pluss for Viaplay.

Om du hovedsaklig bruker streamingløsningen til å se TV-serier og bare vil betale for ett abonnement, ville vi fortsatt brukt pengene våre på Netflix. Om film er hovedbruksområdet er nok Viaplay et minst like godt alternativ.

Vi liker også at du kan velge kun å abonnere på TV-innholdet for en redusert pris og at Viaplay ikke har noen bindingstid. Det er forbrukervennlig.

Viaplay

+ Offlinefunksjon

+ Godt filmutvalg, greit TV-utvalg

+ Bred enhetsstøtte

+ Ingen bindingstid

- Kun SD for TV-innholdet

- Krever Playstation Plus eller Xbox Live Gold for bruk på PS3 og Xbox

- Lite smart avspiller, knotete navigasjon i innholdet

TEST: Store bilder til en billig penge

TEST: TEST: TV-er mellom 40 og 42 tommer

TEST: TEST: Gode høyttalere for lite penger

Les mer om: