KARRIERE

– Kan spare millioner på utenlandsstudenter

LØNNSOMT? Staten vil spare på å la flere studenter studere i utlandet, mener ANSA. Tora Aasland er uenig, siden det vil bety at Norge også må ta imot flere studenter fra utlandet.
LØNNSOMT? Staten vil spare på å la flere studenter studere i utlandet, mener ANSA. Tora Aasland er uenig, siden det vil bety at Norge også må ta imot flere studenter fra utlandet. Bilde: NATHALIE BOURREAU
22. mars 2010 - 07:14

Staten kan spare millioner på å tilrettelegge bedre for at nordmenn kan studere i utlandet. Det mener studentorganisasjonen ANSA.

ANSA har sammenlignet utgiftene til utdanning i Norge med utdanning i utlandet og mener staten kan spare millioner av kroner på bedre tilrettelegging, skriver Dagsavisen.

Enorm prisforskjell

For eksempel koster et seksårig tannlege- veterinær eller medisinstudium i Norge rundt 1,9 millioner kroner, mens i utlandet koster en slik utdanning staten rundt 200.000 kroner.

– Forskjellen i pris på en norsk og en utenlandsk studieplass er enorm. Veldig mange av studieplassene er gratis i Europa, sier leder i ANSA, Karoline Myklebust.

Strategisk og lønnsomt

Forsker Jannecke Wiers-Jenssen ved NIFU STEP (Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning), mener at å utnytte studieplassene som finnes i utlandet er både strategisk og økonomisk lønnsomt.

– I tillegg til å gi gode muligheter for studenter som benytter seg av muligheten til å studere ute, er det også en god avlastning for Norge rent samfunnsøkonomisk, mener hun.

Ikke enig

Utdanningsminister Tora Aasland (SV) er ikke enig.

– Det er et solidaritetsperspektiv her, med tanke på at dersom vi sender studenter ut, må vi også ta inn studenter. Da blir jo behovet for studieplasser det samme her i Norge, mener statsråden. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.