KARRIERE

Kan skytes opp neste år

FELLESSKAP: Studenter fra 15 universiteter i forskjellige land deltar i arbeidet med European Student Moon Orbiter (ESMO). Dette blir den første studentbygde satellitten som skal gå i bane rundt månen. Satellitten skal sende bilder av måne n tilbake til jorda og som studentene skal bruke i sitt videre arbeid.
FELLESSKAP: Studenter fra 15 universiteter i forskjellige land deltar i arbeidet med European Student Moon Orbiter (ESMO). Dette blir den første studentbygde satellitten som skal gå i bane rundt månen. Satellitten skal sende bilder av måne n tilbake til jorda og som studentene skal bruke i sitt videre arbeid. Bilde: ESMO
Dag Yngve Dahle
12. juni 2008 - 08:34

Neste år studentsatellitten antakelig med på jomfruturen til Vega, ESAs nye bærerakett for små og mellomstore nyttelaster.

Reserve

Den skal etter planen skytes opp fra rombasen i Kourou i Fransk Guyana.

Ni satellitter bygget av europeiske romteknologistudenter får være med på turen. Satellitten bygget i Narvik er reserve, og får bli med om en av de andre satellittene ikke leveres.

– HiNCube skal være ferdig 1. oktober 2008, sier Espen Oland, leder for prosjektet ved Høyskolen i Narvik, ifølge Norsk Romsenter.

Får HiNCube være med, blir Narvik-studentene med på forberedelsene til oppskytingen.

Ta bilder

– Da får vi jobbe i sterile rom sammen med ESAs oppskytingseksperter, utføre de aller siste testene og overvære selve oppskytingen på Kourou, sier Oland.

HiNCubes "oppgave" er å ta digitale fargebilder av jorda. Den er ti centimeter høy. ti centimeter bred og veier under ett kilo.

- En liten satellitt gir likevel de samme utfordringene som en stor satellitt, sier Oland.

Les mer om: