KARRIERE

Kan Obama redde realfag?

USAs 44. president, Barack Obama.
Valgt 5. november 2008, etter å ha knust John McCain i et valg med historisk deltakelsesprosent.
USAs 44. president, Barack Obama. Valgt 5. november 2008, etter å ha knust John McCain i et valg med historisk deltakelsesprosent. Bilde: Scanpix
Mona Strande
7. nov. 2008 - 07:12

– Obama lover å satse sterkt på utdanning og forskning innen naturvitenskap og teknologi i årene som kommer. Det er inspirerende, sier administrerende direktør i RIF, Liv Kari Hansteen.

Det er ikke bare Norge, men hele den vestlige verden som sliter med dårlig rekruttering til naturvitenskap og teknologiske fag. Dette til tross for at nettopp disse fagene har bidratt sterkt til at vi har den høye levestandarden vi har, mener Hansteen.

– Vi tror at Stoltenberg snart vil kopiere sin amerikanske kollega, sier RIF-direktøren, og legger til at det er ingeniører som er framtiden. – Særlig de rådgivende, sier hun.

Lover mye

Her er Obamas valgløfter relatert til forskning og realfaglig utdanning:

Doble bidragene til grunnforskning i løpet av ti år, og endre regjeringen fra å være en av de mest negative til naturvitenskap i amerikansk historie – til å bli en regjering som omfavner naturvitenskap og teknologi. Målet er at satsingen skal medføre mer innovasjon, sikre amerikanske teknologibedrifters konkurranseevne og bidra til flere nye arbeidsplasser.

Investere i universitetsbasert forskning. Målet er å få flere universiteter til å starte forskningsprosjekter. For å klare dette vil Obama forsyne de aller beste unge forskerne i landet med nye forskningsstipend.

Innføre permanente skattefordeler for forsknings- og utviklingsbedrifter slik at bedriftene kan stole på ordningen når de tar beslutninger om å investere i FoU-prosjekter innenriks over mange år. Tanken er at en permanent ordning er nødvendig for å sikre en arbeidsstyrke som er dyktig på forskning og utvikling, og teknologisk infrastruktur som fungerer i hele Amerika.

Trygge forholdene for entreprenører, små og nystartete bedrifter, ved å sikre effektiv konkurranse i markedet. Dette skal blant annet gjøres ved å stramme inn håndhevingen av monopollovgivningen.

Vil lytte til ingeniørene

Gjeninnføre vitenskapelig integritet i Det hvite hus. Obama vil gjeninnføre prinsippet om at regjeringens avgjørelser skal være basert på de beste tilgjengelige, vitenskapelig begrunnete bevis, ikke på ideologiske tendenser fra ulike virksomheter eller politisk valgte personer. Han mener at man oppnår de beste avgjørelsene for hele befolkningen ved å lytte til gode råd fra landets forskere og ingeniører.

Gjøre realfagsutdanning til en nasjonal prioritet. Dette skal gjøres ved å rekruttere matematikk- og naturfagstudenter til læreryrket, og Obama ønsker å bidra til at disse lærerne får lære mer fra andre fagfolk på området. Han vil også sikre at skoleelever får et sterkt realfagspensum på alle alderstrinn.

Forbedre og prioritere realfagsprøvene. Obama vil at elevers resultater i realfag skal bedømmes på mer enn bare faktakunnskap. Prøvene skal måle en students tankegang på et høyere nivå, og inkludere logikk, dataanalyse, tolkninger, slutninger, spørsmålsstilling og kommunikasjon. Obama mener det er spesielt viktig at slike ting vektlegges i statlige prøver, lik de nasjonale prøvene i Norge.

Ønsker flere doktorgrader

Få slutt på studieavhopp. For å få slutt på tendensen med at flere og flere unge amerikanere avbryter skolegangen, vil Obama få vedtatt en lov som gir finansiering til skoledistrikter så de kan innføre strategier for å redusere antall avhoppere på ungdomsskolen. Tiltakene han foreslår er personlige akademiske planer, lærergrupper, involvering av foreldrene, veiledere og utvidet skolegang.

Øremerke studiestøtte til realfagsstudenter. Hvor matematikk- og naturvitenskapstudenter kan få støtte, både privat og offentlig, skal samles i en egen, avansert database som er søkbar på internett.

Forbedre realfagsundervisningen i grunnskolen, for å forberede flere elever for studiene på videregående – og dermed øke antall universitetsstudenter innen matematikk, naturvitenskap og ingeniørfag. Obama vil også jobbe for at flere av dem som velger studier innen disse feltene fortsetter til mastergrad eller doktorgrad. Han vil også få flere kvinner og minoriteter til å velge forskning og teknologifag.



Hva tror du? Kan Obamas resept benyttes her?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.