ROMFART

Kan lage jordlige forhold på Mars

Mona StrandeMona StrandeJournalist
16. nov. 2006 - 07:30

Det konkluderer en studie som har fått nærmere 60.000 kroner i støtte fra NASA Institute for Advanced Concepts ( NIAC).

Verdifullt lys

Det ekstra sollyset speilene bidrar med, kan forsyne romfarere med varme og solkraft. Imidlertid er noen eksperter skeptiske til hvor lett det skal være å bruke slike speil i praksis.

Uansett virker det enklere å gjennomføre enn alternativet, som vil være å omforme planeten ved å fortykke atmosfæren for å oppnå økt temperatur.

300 ballonger

Det er ingeniørstudent Rigel Woida, Arizona State University, som har undersøkt muligheten for å gjøre deler av Mars litt mer lik jorden.

Konseptet bruker 300 reflekterende ballonger, alle med en radius på 150 meter, som skal stilles opp side ved side for å lage et 1,5 kilometer bredt speil som skal kretse rundt planeten.

20 grader

Speilet skal klare å fokusere sollyset ned på en én kilometer stor flekk på Mars' overflate, og skal kunne heve temperaturen helt opp til behagelige 20°C.

Det må sies å være svært behagelig, sammenlignet med Mars' vanlige overflatetemperatur, som ligger mellom -140° C og -60° C.

Mange fordeler

Den ekstra varmen kan bety at astronauter slipper å bruke ekstremisolerte drakter, noe som gjør det lettere for dem å jobbe. I tillegg kan det gi dem strøm fra solceller.

- Den høye temperaturen vil også smelte isen på bakken, noe som kan gi astronautene drikkevann, og fungere som råmateriale til rakettdrivstoffet som trengs på reisen hjem til Jorda, sier Woida til New Scientist.

Strålefare

Eksperter ved California Institute of Technology er enige i at Woidas idé er både spennende og nyttig, er de mer skeptiske til hvordan man skal få satt speilballongene i stilling og tatt dem i bruk.

Woida ser også utfordringene:

- Det er en risiko for at høyfrekvens stråling, som gammastråler, kan bli sendt via speilene til overflaten dersom de stilles inn feil. Derfor er det viktig at ballongene er belagt med et materiale som bare reflekterer synlig og infrarødt lys, sier han.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.