OLJE OG GASS

– Kan ikke la et oljeselskap diktere norske utslipp

Zero mener Stortinget må avvise konseptvalget for Johan Sverdrup.

Miljøorganisasjonen Zero reagerer kraftig på at Statoil og partnerne på Johan Sverdrup kun har valgt en 80 MW-løsning for kraft fra land i sitt konseptvalg.
Miljøorganisasjonen Zero reagerer kraftig på at Statoil og partnerne på Johan Sverdrup kun har valgt en 80 MW-løsning for kraft fra land i sitt konseptvalg. Bilde: Statoil
Ina AndersenIna AndersenJournalist
14. feb. 2014 - 10:40

Statoil og partnerne på Johan Sverdrup la torsdag fram sitt konseptvalg for feltet. Her har oljeselskapene i første fase valgt å gå for kraft fra land i en 80 MW-løsning.

Zero reagerer kraftig, og mener Statoil og partnerne går for en minimumsløsning som bryter med klimaforliket.

– De planene som er presentert vil innebære at ikke hele Utsirahøyden blir elektrifisert. 80 MW vil kun dekke deler av kraftbehovet til elefantfeltet Johan Sverdrup, sier nestleder Kari Elisabeth Kaski til Teknisk Ukeblad.

– Stortingets flertall har vært helt tydelige i denne saken, også nylig, på at kun en plan som sikrer elektrifisering av hele området vil bli akseptert. Neste trinn må dermed være at de avviser konseptvalget, mener hun.

 Nestleder i Zero, Kari Elisabeth Kaski
Nestleder i Zero, Kari Elisabeth Kaski Zero

Les også: Slik blir den største utbyggingen i Nordsjøen siden 1980-tallet

– Basert på kortsiktig profitt

Hun reagerer på at samarbeidspartnerne i Johan Sverdrup ikke har hørt på signalene fra Stortinget, og at de velger å legge fram en løsning som vil øke klimagassutslippene betydelig.

– Løsningen som de har valgt er et direkte brudd med klimaforliket. Det er en løsning basert på kortsiktig profitt for oljeselskapene. Men Stortinget og staten er nødt til å ivareta de langsiktige hensynene. De må rett og slett si helt tydelig fra at kun en områdeløsning er akseptabel, poengterer Kaski.

Zero hevder at løsningen som er valgt vil øke de norske utslippene med mellom en halv og en million tonn CO2, tilsvarende over 200 000 biler.

– Dette vil legge sterke føringer for norske utslipp femti år fram i tid. Stortinget kan ikke la oljeselskap diktere dette valget, påpeker Zero-nestlederen.

Les også: Dropper elektrifisering av hele Utsirahøyden

– For mye hemmelighold

Zero vil fortsette å analysere de opplysningene og tallene som Statoil har lagt fram i konsepvalget.

– Vi ønsker å få alle tall på bordet. Det har vært altfor mye hemmelighold i denne saken. Vi vil ha tallene fra den hemmeligholdte rapporten fra Oljedirektoratet til Olje- og energidepartementet fram i lyset, og det samme med Statoils egne tall. Dette må til for at stortingspolitikerne kan fatte en riktig avgjørelse basert på fakta, sier Kaski.

Les også: Hemmelig dokument kan vise at elektrifisering er mye billigere enn selskapene påstår

Alternative kraftløsninger i PUD

I pressemeldingen som Statoil sendte ut i dag morges beskrives valg av kraftløsning slik:

«Johan Sverdrup vil i første fase forsynes med kraft fra land med omformer på Kårstø som leverer likestrøm til omformer på stigerørsplattformen, og sikrer anslagsvis 80 MW. 

Som en del av Plan for utbygging og drift, planlagt levert tidlig 2015, vil alternative kraftløsninger for fremtidige faser beskrives. Ett av alternativene er kraft fra land til hele Utsirahøyden basert på oppdaterte beregninger for kraftbehov.»

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Mener valget er framoverlent

Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri synes konseptvalget som Statoil presenterer er svært lovende.

Han mener, i motsetning til hva miljøorganisasjonene har ytret, at Statoil leverer et konseptvalg som er framoverlent, og som kommer Stortinget i møte.

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen
Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen. Peder Qvale

– Dette er en sterkere erkjennelse og imøtekommelse av føringer om miljøhensyn enn jeg hadde forventet. De legger til rette for full elektrifisering av Johan Sverdrup i fase 1, bare det valget vil redusere CO2-utslippene betydelig i et femtiårsperspektiv. Og de er villige til å utrede ytterligere alternativer for fase 2, også områdeelektrifisering. Jeg mener dette viser at Statoil har lagt seg i selen for å imøtekomme signalene fra Stortinget, og at de forsøker å finne en riktig og klok løsning, sier Lier-Hansen til Teknisk Ukeblad.

– Se med positive øyne

Han mener miljøorganisasjonene kunne vært tjent med å ta av seg de negative brillene.

– De må se på konseptvalget med positive øyne, og ikke bare lete etter begrunnelser som underkjenner den positive tonen, som jeg mener preger dokumentet. De må ta utgangspunkt i det som faktisk står der, ikke i konspirasjonsteorier, poengterer Lier-Hansen.

Han framhever også det driftsøkonomiske aspektet.

– Den løsningen de har gått for innebærer lav risiko for forsinkelser i fase 1, og verdien av å unngå forsinkelser er driftsøkonomisk interessant. De har valgt løsninger som de kjenner, som har vært prøvd tidligere på Valhall, og som dermed innebærer lavere risiko. Det er forståelig, og noe jeg har tro på. Vi må kunne se industrielt på dette også, det må være en lønnsomhet i prosjektet, understreker han.

– Riktig retning

Direktøren i Norsk Industri mener Statoil og partnerne går i riktig retning for å finne den beste løsningen for feltet.

– De er tydelige på at vil utrede og forsøke å realisere en områdeelektrifisering. Her synes jeg de jobber konstruktiv, både miljømessig, bedriftsøkonomisk og samfunnsøkonomisk.

Som et eksempel trekker han fram at de argumenterer for høyere CO2-priser.

– Å få til en internasjonal løsning med hevet prising av CO2 er noe de fleste mener er nødvendig, og det er noe også Statoil ønsker. Elektrifisering er et alternativ til å skaffe ren energi til plattformene, og slik kunne møte potensielle høye kvotepriser. Dette bedrer regnestykket for elektrifisering, og nettopp derfor tror jeg holdningen i konseptvalget er såpass framoverlent, påpeker Lier-Hansen.

Les også:

Stortinget forlanger å få Tord Liens hemmeligholdte dokument om Utsirahøyden

«Vi setter en boks på et stativ, så trekker vi noen kabler»

Regjeringen i skvis om Utsira  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.