KRAFT

– Kan få kraftunderskudd i to år

LAV PRODUKSJON: Kraftproduksjonen i 2011 kan bli så lav som 94 TWh, ifølge Markedskraft.
LAV PRODUKSJON: Kraftproduksjonen i 2011 kan bli så lav som 94 TWh, ifølge Markedskraft. Bilde: Scanpix

MILLIARDINNTEKTER: Senior analytiker i Markedskraft, Olav Johan Botnen anslår at norske vannkraftprodusenter i snitt tjener om lag 8 milliarder kroner ekstra i året på kvotesystemet
LANGVARIG UNDERSKUDD: Det kan ta opptil to år før nivået i vannmagasinene normaliseres, ifølge senioranalytiker Olav Botnen i Markedskraft. Markedskraft
– Vi kommer ikke opp i en normal vannsituasjon ved årsskiftet. Det kan ta opp til to år å importere oss tilbake til en normalisert situasjon hvis vi legger normal nedbør og temperatur til grunn, sier senioranalytiker Olav Botnen i Markedskraft til Montel.

Botnen anslår at det hydrologiske underskuddet i Norden er på om lag 41 TWh.

– Norge mangler 20 TWh i magasinene og 13 TWh i snølagrene målt mot normalen. I Sverige er mankoen henholdsvis 5 TWh og 3 TWh. Dette er ganske dramatisk hvis været blir kaldt igjen, og det er mer dramatisk for Norge enn for Sverige fordi Sverige har oljekondenskraften i reserve, sier Botnen til Montel.

Les også: Sverige redder Midt-Norge

Lav produksjon

2010 var et av de tørreste årene noen sinne, og Botnen anslår at den norske kraftproduksjonen i 2011 kun blir 94 TWh. I perioden 1990 til 2009 var gjennomsnittsproduksjonen i Norge 122,44 TWh, ifølge tall fra Statnett.

Markedskraft har laget tre oppdaterte scenarioer for utviklingen av magasinsituasjonen i Sør-Norge.

I normal-scenarioet regner Botnen med at fyllingsgraden i Sør-Norge kan komme ned i 8-9 prosent, ifølge Montel. Statnett har definert grensen for et tolererbart minstenivå på rundt 7 prosent.

Les også: Faren for ekstrempriser er ikke over

Tomme magasiner

I det tørre og kalde scenarioet regner Markedskraft med at fyllingsgraden i Sør-Norge ville gått helt ned til null hvis ikke Statnett griper inn og overstyrer situasjonen. Det kan Statnett gjøre ved å utløse energiopsjonene, starte reservekraftverkene i Midt-Norge og i siste instans med rasjoneringstiltak.

Blir vinteren og våren usedvanlig våt og mild, vil magasinene i Sør-Norge bunne ut rundt 17 prosent og problemet være over.

Les også: Magasinene tappes saktere

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.