COVID 19

Kan en app stoppe en pandemi?

Våren 2020 blir Smittestopp lansert med mål om å spore koronasmitte. Men noe går galt, og appen blir til slutt lagt ned. Hva skjedde?

Hør den nyeste episoden av Flopp eller fulltreffer!
Hør den nyeste episoden av Flopp eller fulltreffer!
Vilde AlstadVilde AlstadJournalist
Sara EngesvikSara EngesvikJournalist
27. des. 2022 - 13:00

En podkast fra

Hør Flopp eller fulltreffer på...

Husker du da regjeringen lanserte en app for å forhindre koronasmitte? Appen som stjal altfor mye strøm fra mobilen din og heller ikke fungerte helt som den skulle.

I mars 2020 stenger Norge ned på grunn av korona. Bare en knapp måned senere blir Smittestopp lansert, appen som skal spore koronasmitten i Norge og derfor være et viktig steg mot å bekjempe pandemien.

Alle blir oppfordret til å laste ned appen, og til og med daværende statsminister Erna Solberg (H) sier at hun skal følge beskjeden.

Men bare noen måneder senere blir appen fjernet. 

Hva gikk galt med Smittestopp-appen?

Hvorfor klarte ikke Norge å lage en smittesporingsapp når så mange andre land fikk det til? Og hvorfor fikk den norske appen kritikk for å ikke ta godt nok vare på brukernes personvern? 

Dette og mer får du svar på i ukens episoden av Flopp eller fulltreffer, hvor vi ser på historien til smittesporingsappen Smittestopp.

Med i studio er Digi-journalist Oskar Hope-Paulsrud. Vi diskuterer hvorfor man alltid må huske på personvern og at det ikke er bare-bare å koke opp en app på en måneds tid. 

Harald Hauglin, som er sjefingeniør og fagansvarlig for tid og frekvens ved Nasjonalt laboratorium i Justervesenet, er den personen i Norge som vet mest om hvordan riktig tid skal fastsettes. En rekke systemer er avhengige av riktig tid.
Les også

Sekundet skal defineres på nytt – det er ikke gjort på minutter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.