OLJE OG GASS

Kan brenne lenge

Dersom gassen som strømmer ut fra Elgin-feltet blir antent, vil det trolig ikke eksplodere. Men brannen vil holdes i live så lenge det er tilførsel av ny gass.

EKSPERT: Teknisk direktør Kees van Wingerden i GexCon er en av verdens fremste eksperter på eksplosjoner.  Her fra selskapets testsenter utenfor Bergen.
EKSPERT: Teknisk direktør Kees van Wingerden i GexCon er en av verdens fremste eksperter på eksplosjoner. Her fra selskapets testsenter utenfor Bergen. Bilde: Tore Stensvold

Teknisk direktør Kees van Wingerden i Gexcon tror ikke det er noen umiddelbar fare for eksplosjon på plattformen.

– For at det skal eksplodere, må det være riktig blanding av luft og gass og det må være i et rom eller beholder. Hvis det blir en antennelse, vil det bli en brann. Den vil fortsette å brenne så lenge det fortsatt kommer ut gass, sier van Wingerden til Teknisk Ukeblad.

Total om Elgin: Et inferno i jordens indre

Må stanse gass

Det kan innebære at brannen vil holdes i live inntil gasstrømmen kontrolleres via en avlastningsbrønn, eller om Elgin-operatør Total på annen måte klare å stanse gasstrømmen.

Van Wingerden tar forbehold om at han ikke kjenner nok til Elgin-feltet eller plattformen, men uttaler seg mer generelt om brann og eksplosjonsfare.

Les også: Eksplosjonssikker Alvheim

Kan tjene på oljekatastrofen 

Brann - ikke eksplosjon

– Jeg kjenner ikke hvor gasser kommer ut eller hvordan plattformen er utformet. Eksplosjon kan forekomme dersom gass er fanget inne i et rom og antennes der. Men det er mest sannsynlig at det kan oppstå brann, og da vil plattformen bli skadet, sier van Wingerden.

Dersom det er hydrogensulfid (H2S) på plattformen, vil det i utgangspunktet være tyngre enn luft. Ren naturgass er lettere enn luft og stiger til værs og tynnes ut. H2S vil også etter hvert blandes ut i friluft.

Vann-sky

Det er meldt om “sky av gass” rundt plattformen. Det mener van Wingerden mest sannsynlig er vanndråper.

– Når gassen stiger til værs, ekspanderer den og tar energien fra luften. Det dannes små vanndråper, som kan se ut som en tåkesky, sier van Wingerden.

Bakgrunn: Nordsjø-plattform evakuert etter gasslekkasje

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.