OLJE OG GASS

Kan bore i Lofoten allerede neste år

Uten ny konsekvensutredning, mener Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiet mener Lofoten kan være klart for oljeboring allerede neste år.
Arbeiderpartiet mener Lofoten kan være klart for oljeboring allerede neste år. Bilde: Leif Hamnes
19. apr. 2013 - 08:39

STAVANGER: Store deler av området Nordland 6 ble åpnet for petroleumsvirksomhet allerede i 1994.

Området har vært midlertidig stengt siden 2001, og de fleste har antatt at det trengs en ny konsekvensutredning for å gjenåpne det.

Trenger ikke utredning

Men regjeringen har gjennomført juridiske vurderinger av spørsmålet, og konkludert med at det er fullt mulig å starte leteboring i området uten å gjennomføre nye utredninger.

– I de delene av Nordland VI som er åpnet for petroleumsvirksomhet er det faktisk og rettslig mulig å ha petroleumsvirksomhet i neste stortingsperiode. Det kan tildeles nye utvinningstillatelser og det kan foregå petroleumsaktivitet i de utvinningstillatelsene som allerede er tildelt, sier statssekretær Per Rune Henriksen (AP) i Olje- og energidepartementet til Teknisk Ukeblad.

Les også: Nytt oljefunn er trolig større enn Goliat-feltet

20 år gammelt dokument

Statsminister Jens Stoltenberg uttalte tidligere i vinter at det ikke ville være lurt å tillate oljeboring basert på en 20 år gammel konsekvensutredning.

Men nå har man altså konkludert med at det ikke skal gjennomføres utredninger i områder som Stortinget allerede har åpnet.

Statsministerens kontor henviser til Olje- og energidepartementet når Teknisk Ukeblad etterspør en kommentar fra statsministeren.

Vil stille krav

Henriksen i OED sier at det er mulig å ta hensyn til ny kunnskap selv om man ikke gjennomfører en ny konsekvensutredning.

– Det finnes omfattende oppdatert kunnskap om virkninger av petroleumsvirksomhet i det nordøstlige Norskehavet, inkludert åpnede og uåpnede deler av Nordland VI. Dersom det skulle bli besluttet å ha petroleumsaktivitet i åpnede deler av Nordland VI vil denne kunnskapen bli tatt hensyn til, sier han.

Strenge regler

Statssekretæren viser til at aktiviteten på norsk sokkel er strengt regulert.

– HMS-forskriftene innebærer blant annet at sikkerhets- og beredskapstiltak skal stå i forhold til risikoen i hver enkelt virksomhet. Dette innebærer at det i sårbare områder vil stilles strengere krav til virksomheten enn i andre mindre sårbare områder.

Les også:

Ap-ledelsen advarer mot partipisk om Lofoten

Det finnes ikke store nok skip til framtidige subseautbygginger

Skal drifte Brynhild-feltet fra Bærum  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.