OLJE OG GASS

Kan bore i Lofoten allerede neste år

Uten ny konsekvensutredning, mener Arbeiderpartiet.

19. apr. 2013 - 08:39

STAVANGER: Store deler av området Nordland 6 ble åpnet for petroleumsvirksomhet allerede i 1994.

Området har vært midlertidig stengt siden 2001, og de fleste har antatt at det trengs en ny konsekvensutredning for å gjenåpne det.

Trenger ikke utredning

Men regjeringen har gjennomført juridiske vurderinger av spørsmålet, og konkludert med at det er fullt mulig å starte leteboring i området uten å gjennomføre nye utredninger.

– I de delene av Nordland VI som er åpnet for petroleumsvirksomhet er det faktisk og rettslig mulig å ha petroleumsvirksomhet i neste stortingsperiode. Det kan tildeles nye utvinningstillatelser og det kan foregå petroleumsaktivitet i de utvinningstillatelsene som allerede er tildelt, sier statssekretær Per Rune Henriksen (AP) i Olje- og energidepartementet til Teknisk Ukeblad.

Les også: Nytt oljefunn er trolig større enn Goliat-feltet

20 år gammelt dokument

Statsminister Jens Stoltenberg uttalte tidligere i vinter at det ikke ville være lurt å tillate oljeboring basert på en 20 år gammel konsekvensutredning.

Men nå har man altså konkludert med at det ikke skal gjennomføres utredninger i områder som Stortinget allerede har åpnet.

Statsministerens kontor henviser til Olje- og energidepartementet når Teknisk Ukeblad etterspør en kommentar fra statsministeren.

Vil stille krav

Henriksen i OED sier at det er mulig å ta hensyn til ny kunnskap selv om man ikke gjennomfører en ny konsekvensutredning.

– Det finnes omfattende oppdatert kunnskap om virkninger av petroleumsvirksomhet i det nordøstlige Norskehavet, inkludert åpnede og uåpnede deler av Nordland VI. Dersom det skulle bli besluttet å ha petroleumsaktivitet i åpnede deler av Nordland VI vil denne kunnskapen bli tatt hensyn til, sier han.

Strenge regler

Statssekretæren viser til at aktiviteten på norsk sokkel er strengt regulert.

– HMS-forskriftene innebærer blant annet at sikkerhets- og beredskapstiltak skal stå i forhold til risikoen i hver enkelt virksomhet. Dette innebærer at det i sårbare områder vil stilles strengere krav til virksomheten enn i andre mindre sårbare områder.

Les også:

Ap-ledelsen advarer mot partipisk om Lofoten

Det finnes ikke store nok skip til framtidige subseautbygginger

Skal drifte Brynhild-feltet fra Bærum  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.