SAMFUNNPOLITIKK

Kan bli storstreik for ingeniørene

Ingeniør. Sivilingeniør. Bygg og anlegg. Industri. Prosjektering. Byggeplass. Arbeidsmarked. Jobb. Lønn.
Ingeniør. Sivilingeniør. Bygg og anlegg. Industri. Prosjektering. Byggeplass. Arbeidsmarked. Jobb. Lønn. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
14. okt. 2008 - 08:40

Det har oppstått brudd i forhandlingene mellom NHO og NITO i privat sektor. Det er første gang siden 1992.

– Nå går saken til Riksmeklingsmannen. Blir vi ikke enige der kan det bli streik for mange tusen ingeniører, sier leder for NITOs forhandlingsutvalg Privat, Freddy Thorsen i en pressemelding.

Trangt

Allerede da partene møttes i midten av september ble det raskt klart at det var langt frem til en enighet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

– Dette var den ”trangeste” åpning av forhandlingene siden 80-tallet. Selv enkle tekstrevisjoner ment som ren modernisering av språket, ble blankt avvist av NHO. Til gjengjeld krevde NHO å få annullert avtalefestet rett til å kreve overenskomstavtale på bedrifter med færre enn 3 NITO-medlemmer, samt å få fjernet henvisninger til NITOs lønnsstatistikk fra overenskomsten, sier Thorsen

Brudd

Partene bestemte seg da for å ta pause til mandag 13. oktober. Uten resultat.

Halv åtte i går ble det igjen brudd i forhandlingene.

– Gårsdagens forhandlinger ble innledet med en antydning fra NHO om at de kunne være villige til å se på noen av de innledende tekstjusteringene samt justere et par punkter til å få samme tekst som avtalt i NHO-LO forhandlingene. NITO svarte med å fremlegge sterkt reduserte krav som var spisset mot opplysningsplikt overfor tillitsvalgte om bedriftens praktisering av fritak fra Arbeidsmiljølovens omfangsbestemmelser, samt rett for ansatte til forhandlinger om godtgjørelse for reiser på egen fritid, forteller Thorsen.

Lockout

Og om NHO og NITO ikke klarer å bli enige om en avtale gjennom Riksmeklingsmannen, kan forhandlingene ende i streik eller lockout.

– Halv åtte i går kveld forelå kun tilbud om å diskutere noen av de punkter som allerede var frafalt. NHO hadde heller ikke frafalt noen av sine krav med hensyn til innskrenket rett til å kreve overenskomst samt bortfall av statistikkreferanser. Det ble også gjort klart fra motparten at dette var så langt de var villige til å gå under disse forhandlinger, forteller han.

NHO mener på sin side at NITO er kravstore.

– NITO hadde i år langt flere og materielt sett kostnadskrevende krav enn det som har vært vanlig de siste år, skriver organisasjonen på sine nettsider.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.