Studenter på marin teknikk kan belage seg på et stort utvalg av jobber innen havbruk og digitalisering av skip og andre maritime områder. (Bilde: Aker Solutions)
Ocean Space Race skal få ungdom interessert i marin teknikk. (Bilde: Marintek/Alexander Sandnes)
Tor Olav Trøim, som riktignok har egeninteresse av å snakke varmt om LNG, hevder at skipsfartens utslipp må ned og at LNG er det enkleste tiltaket og som gir størst effekt raskt. (Bilde: Tore Stensvold)
Ocean Farming skal plassere sin havmerd i Frøyhavet utenfor Trøndelag. (Bilde: Salmar/Ocean Farming)
10 år siden: Per Brinchmann, teknisk direktør i Wilh. Wilhelmsen ASA og Petter Chr. Jønvik, leder for shipping og miljø i Wilh. Wilhelmsen, vedOrcelle-modellen som ble vist i Japan i 2005.
Wilh. Wilhelmsens ES Orcelle med tre store seil og solcellepaneler. I tillegg skulle skipet ifølge visjonen kunne drives fram av brenselceller og bølgekraft. (Bilde: Wilh. Wilhelmsen)
ES Orcelle under vannlinjen. (Bilde: Wilh. Wilhelmsen)
Mekanikeren Haakon Evjen fra Marintek (nå Sintef Ocean) monterte sensorer på et skrog i fjor sommer. Det ble testet i en modell av Stad skipstunnel i havromsbassenget på Tyholt. (Bilde: Tore Stensvold)
Administrerende direktør Vegar Johansen i Sintef Ocean ser et hav av muligheter innen havbruk og maritime næringer. (Bilde: Tore Stensvold)
Laget fra Haram vgs på Sunnmøre ble Årets skipsdesigner 2017, det vil si at de hadde den totalt beste modellen når det kommer til manøvrering, stabilitet og hurtighet. (Bilde: Ingvil Snøfugl/Sintef Ocean)
Vindturbinkonkurranseklassen er ganske ny, men blir stadig mer populær. (Bilde: Ingvil Snøfugl/Sintef Ocean)
Ocean Space Rac 2017. Hastighetskonkurranse i havromsbassenget. (Bilde: Ingvil Snøfugl/Sintef Ocean)
Elevene bruker mye tid på å teste og gjøre de siste finjusteringene før båtracet starter på Ocean Space Race. (Bilde: Ingvil Snøfugl/Sintef Ocean)
EKSTRA

Kampen om hodene: Færre vil studere marine fag – slik vil de snu trenden

– Havbruk blir mer og mer avansert.

Havbruksnæringen tester ut og tar i bruk langt mer avansert teknologi enn for få år siden, og utviklingen er ventet å tilta i årene som kommer.

Komplekse strukturer som krever som kjent høy ingeniørkompetanse. Det harmonerer dårlig med den generelle utviklingen med færre søkere til marintekniske fag - en utvikling NTNU jobber med å snu.

Hvert år arrangerer NTNU og Sintef Ocean (tidligere Marintek) Ocean Space Race.

Elever fra videregående skoler fra hele landet inviteres til å konkurrere om å bygge de beste og mest egnete modeller av skip eller havvindturbiner. Modellene testes ut fra flere kriterier før vinnere kåres.

Rekrutteringsarena

 Rundt 400 elever deltok i forrige uke på det årlige rekrutteringsarrangement Ocean Space Race.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

Som Ekstra-medlem får du lese unike artikler på Tu.no, Digi.no og Tek.no hver uke.

Eksklusive artikler | Fordypning og innsikt | Rabatt på konferanser

månedlig

Kr 199
Kr 50 per uke
Kjøp

ukentlig

Kr 98
Kr 98 per uke
Kjøp
NITO- eller Tekna-medlem?
Få 50 % rabatt
Jobber du i en bedrift med mer enn fem ansatte?
Ta kontakt for grupperabatt

Allerede medlem?