OFFSHORE

Kamp om Troll

KAMP OM FREMTIDEN: Operatørene på Troll er ueninge om utvinningstempoet i det enorme gassfeltet. Illustrasjonen viser hvordan Troll kunne ha vært bygget dersom dagens teknologi hadde vært brukt.ILL: FMC
KAMP OM FREMTIDEN: Operatørene på Troll er ueninge om utvinningstempoet i det enorme gassfeltet. Illustrasjonen viser hvordan Troll kunne ha vært bygget dersom dagens teknologi hadde vært brukt.ILL: FMC Bilde: FMC
Anders J. Steensen
29. nov. 2005 - 11:26

Etter hva Teknisk Ukeblad erfarer, pågår en kamp i lisensgruppene for Troll-feltet.

Operatøren for gassutvinning, Statoil, vil begynne å drenere Troll Vest. Sentrale kilder i Hydro, som er operatør for oljeutvinningen, ønsker å opprettholde trykket påTroll Vest så lenge som mulig.

Hydro ønsker at gassutvinningen først kan påbegynnes etter at det ikke er mulig å få ut mer olje. Dette er også i samsvar med petroleumsloven, ifølge en kilde i Hydro. Synker trykket, blir det ikke mulig å utvinne gjenværende olje. Og trykket vil synke i det øyeblikk det tappes gass fra reservoaret.



Nye store investeringer

Statoil på sin side kjører ufortrødent videre og ser på mulighetene for å kunne doble prosesskapasiteten på Troll-anlegget. Sammen med Gassco vurder de å bygge et nytt anlegg som kan håndtere 70 millioner Sm 3 gass i døgnet. De er det samme som Nyhamna-anlegget på Gossen, som huser Ormen Lange-prosessen.

I forbindelse med denne utvidelsen må det også legges et nytt 40 tommers eksportrør til Europa. Det er heller ingen installasjoner på Troll Vest-provinsen som er tilpasset gassproduksjon. Da må det enten bygges en ny plattform eller bygges etter dagens teknologi, med undervannsbrønner og tofasestrømning inn til land. Uansett vil planene innebære investeringer opp mot 40 milliarder kroner, inklusive nytt eksportrør.



Vil samarbeide

Avstanden melleom de to kamphanene på Sandsli er likevel ikke større enn at det er nedsatt en gruppe for å se nærmere på utnyttelsen av det enorme gassfeltet.

Denne gruppen ledes av direktør Geir Amland i Statoil. Også Øystein Michelsen i Hydro deltar. Sammen skal de komme frem til en omforent utnyttelse av Troll.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.