FORSVAR

Kalkulert feilbomberisiko

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
31. mars 2003 - 10:02

De tre siste dagene skal en rekke sivile liv ha gått tapt - sist fredag kveld med 55 døde - på grunn av rakettnedslag.

- Enhver krigsmakt regner med sivile tap. Spørsmålet er bare hvor grensen går i forhold til hva opinionen tåler, sier historiker og forsker Helge Hveem ved Universitet i Oslo til tu.no.

Han uttaler seg på generelt grunnlag og viser til amerikanernes tidligere erfaringer.

- Amerikanerne bomber neppe sivile mål bevisst. Antakelig er det enten teknisk feil eller menneskelig feil i form av gal informasjon om bombemål, sier Hveem til Teknisk Ukeblads nettutave.

Han holder imidlertid en annen mulighet åpen: At Irak kan skjule militære mål blant sivile. Dersom amerikanerne likevel går mot disse målene, vet de at sivile liv kan gå tapt.

Risiko-vurderingen tar også propagandakrigen med i bildet. Onsdagens bombing av et marked i Baghdad der 15 sivile skal ha blitt drept, er delvis forsøkt bortforklart fra amerikansk side med at det kan ha vært en mislykket irakisk rakettoppskyting.

Raketten skal ha eksplodert mens en annen del av byen ble angrepet av amerikanske bombefly. en "teknisk" feil kan ha oppstått med det høyteknologiske utstyret også. Fredag kveld skal minst 55 sivile ha mistet livet i bombing av Baghdad.

Amerikanske såkalte "smarte" og "intelligente" bomber er ikke lurere enn dem som slipper dem, eller tekniske feil kan oppstå. Det er heller ikke umulig at amerikanerne bevisst styrte en bombe mot målet fordi de \hadde informasjon - gal eller korrekt - om at det befant seg viktige militære mål i området.

- Vi har sett tilfeller av at "intelligente" bomber har blitt feilprogrammert - samt at bombemål er definert ut fra sviktende forutsetninger, sier Hveem.

Det var tilfelle i Kosovo i 1999 da amerikanerne bombet Kinas ambassade. Programmererne la inn korrekte koordinater for målet, men etterretningen var ikke oppdatert. Det serbiske "Regjeringsbygget" var nemlig leid ut som ambassade.

I Afghanistan traff også bombene målet, bortsett fra at etterretningen ikke hadde fått med seg at målet - en bygning - ble brukt til bryllupsfeiring og ikke til å skjule Taliban-våpen. Rundt afghanere 50 ble drept. Tre amerikanske soldater ble ofre da et B-52 bombefly - mulig på grunn av teknisk feil - slapp en bombe feil i en annen del av Afghanistan.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

Flere av amerikanernes "smarte" bomber styres av satellitter. Irak skal ha utstyr som kan forstyrre signaler slik at bombene rammer andre mål enn dem det ble siktet mot.

Militær ekspertise tu.no har vært i kontakt med tviler imidlertid på at Irak har å mye å stille opp med rent våpenteknologisk.

- Tekniske og menneskelige feil på amerikansk side er mer sannsynlige enn irakiske mottiltak, sier en kilde til tu.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.