KLIMA

Kaldere enn i fjor

Bilde: colourbox.com

Det amerikanske klimaforskningsinstituttet NOAA presenterer hver måned globale klimadata for måneden som gikk, og for året så langt.

Stor polsmelting

Nå som vi snart passerer den første halvdelen av 2008, begynner man å bruke statistikken til å anslå hvordan året sett under ett vil bli, og foreløpig ser ikke 2008 ut til å bli noe rekordvarmt år, skriver forskning.no.

Til sammenlikning var 2007 det nest varmeste året siden i målingshistorien, bare slått av 2005 og delt med 1998, ifølge Goddard-instituttet (GISS), som er en del av NASA. Verdt å merke seg er også at de 14 varmeste årene i historien alle har funnet sted siden 1990. Så langt plasserer perioden januar - mai seg på 12. plass, ifølge NOAA.

Den sydlige halvkule har relativt sett vært kaldere enn den nordlige, mens den store spenningen dreier seg rundt hvorvidt fjorårets rekordsmelting i Polhavet vil bli slått i 2008. I øyeblikket ligger nemlig kurvene for 2007 og 2008 helt likt.Såkalte solflares er en viktig årsak til temperatursvingninger på jorden. Her fotografert av NASA.
Såkalte solflares er en viktig årsak til temperatursvingninger på jorden. Her fotografert av NASA. NASA

Kaldt overalt

Over oss er det imidlertid svært kaldt. I stratosfæren, ca 20 km over oss, har det aldri vært kaldere enn i år, bortsett fra i rekordåret 1999. En kald stratosfære er samsvarende med økt drivhuseffekt, fordi mer av varmen holdes igjen nærmere jordoverflaten.

Likevel har det vært kjølig også i troposfæren, som er den delen av atmosfæren som er aller nærmest jorda, og dermed skal varmes mest opp av drivhuseffekten. "Kaldere enn normalt", er konklusjonen fra NOAA.

La Niña

Værvarslingen konkluderer med at 2008 neppe kommer til å havne på noen topp 10-liste over varme år, og forklarer det blant annet med havfenomenet La Niña i Stillehavet og det faktum at solflekkssyklusen er på et minimum.

Les også:

Jørgen Randers: Klimakrisen verre enn folk tror

Global oppvarming tar pause

Enda våtere klima

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.