BYGG

Kakerlakkgift settes inn i krigen mot skjeggkre

Miljødirektoratet gir grønt lys til et middel mot det plagsomme skadedyret.

Skjeggkre kan livnære seg på ulike organiske stoffer som de finner i støv og smuler i boliger, og de kan også gå løs på tapeter.
Skjeggkre kan livnære seg på ulike organiske stoffer som de finner i støv og smuler i boliger, og de kan også gå løs på tapeter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
1. feb. 2019 - 10:11

 

Miljødirektoratet gir grønt lys for bruk av et insektmiddel mot kakerlakker til bekjempelse mot problemkrypet skjeggkre.

«Profesjonelle bekjempere har fått tilgang til et lovende middel mot skjeggkre som er mer skånsomt for helse og miljø enn de fleste alternativene. Produktet kan imidlertid ikke kjøpes og brukes av privatpersoner», skriver Miljødirektoratet i en pressemelding.

Det skjellkledde mørkegrå, vingeløse insektet er et voksende problem i norske boliger, og det har tidligere ikke fireligget gode metoder for å bekjempe krypet. De gjør ikke skader på mennesker, dyr eller boliger, men kan føre til et verditap av boligen.

Gelé

Folkehelseinstituttet har et pågående forskningsprosjekt for å finne produkter og metoder for å kvitte seg med problemet, men som også er skånsomme for helse og miljø. «Advin Cockroach Gel», som tidligere kun har vært godkjent for bruk mot kakerlakker, er et slikt produkt.

Miljødirektoratet har derfor godkjent at insektmiddelet nå også kan brukes på skjeggkre.

Skjeggkre (Ctenolepisma longicaudata) er et insekt som ble oppdaget i Norge i 2013. De lever innendørs i tørre omgivelser og kan opptre i store deler av en bolig. På grunn av lang levetid (opptil sju år) og relativt god formeringsevne kan forekomsten av skjeggkre oppleves som svært plagsom og vanskelig å bli kvitt.

Fabrikken til Chemring Nobel ligger på Sætre, med utslipp til Håøyfjorden i Indre Oslofjord. Det er like ved blant annet Håøya og Oscarsborg, som ses på bildet.
Les også

Sprengstoff-fabrikk får femdoble utslipp i OslofjordenLes mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.