KRAFT

Kabelmonopol ikke fjernet - kabelselskap frykter å bli nedprioritert

EU skal ta avgjørelse 9. januar.

Regjeringen må gjøre det tydelig overfor EU-kommisjonen at den ikke lenger ønsker at Northconnect-kabelen fjernes fra EUs liste over prioriterte energiprosjekter, mener konserndirektør for Energi i Lyse, Ole Gabrielsen.
Regjeringen må gjøre det tydelig overfor EU-kommisjonen at den ikke lenger ønsker at Northconnect-kabelen fjernes fra EUs liste over prioriterte energiprosjekter, mener konserndirektør for Energi i Lyse, Ole Gabrielsen. Bilde: Ingrid Holm Finseth / Nexans
Øyvind LieØyvind LieJournalist
30. des. 2014 - 07:00

9. januar skal EU-kommisjonen igjen vurdere hvilke energiinfrastruktur-prosjekter som skal få status som europeiske fellesprosjekter (Project of Common Interest (PCI)).

Bakgrunnen for slike prosjekter er at utbygging av gassledninger og kraftforbindelser i og mellom EU-landene går tregt. Prosjekter som er av felles interesse for to eller flere land skal derfor prioriteres gjennom raskere konsesjonsprosedyrer og utdeling av penger fra EU.

Dette skal blant annet gjøre det mulig for EU-landene å raskere skifte ut fossil med fornybar energi.

Les også: Kaos rundt «smarte» strømmålere i Tyskland

Statnett fikk kabelmonopol

Forrige gang EU vurderte hvilke prosjekter som skulle på PCI-listen, i 2013, ønsket norske myndigheter at Northconnect ikke skulle med.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) hadde nemlig nettopp fått vedtatt endringer i energiloven som slår fast at kun Statnett får eie utenlandskabler. Og Northconnect eies av kraftprodusentene Agder Energi, E-co, Lyse og Vattenfall.

I et brev til EUf-kommisjonen som Teknisk Ukeblad har sett, sendt 19. september 2013, ba Olje- og energidepartementet  (OED) om at Northonnect-prosjektet strykes fra PCI-listen.

Northconnect tok saken opp med EU-kommisjonen, som konkluderte med at en kabel mellom Norge og England fortsatt skulle stå på listen uten at de tok stilling til om det var Statnetts eller Northconnects prosjekt.

Dette skjedde i begynnelsen av oktober 2013, omtrent samtidig som Borten Moe og den rødgrønne regjeringen fratrådte og de borgerlige tok over.

Les også: Norge kan få fiberkabel til Skottland

Frykter å bli strøket

Mens Statnetts kabel skal stå ferdig i 2020, tar Northconnect sikte på å få sin i drift i 2022 eller 2023. Men da er det viktig å ikke miste PCI-statusen.

I et brev til OED skriver konserndirektør for Energi i Lyse, Ole Gabrielsen, at det i forkant av EU-kommisjonens vurdering 9. januar er svært viktig at departementet overfor EU kommuniserer regjeringens intensjon om å endre energiloven slik at andre enn Statnett får bygge utenlandskabler.

I sin regjeringserklæring lovte nemlig den borgerlige regjeringen å reversere lovendringen slik at også andre enn Statnett får bygge utenlandskabler.

Gabrielsen presiserer overfor Teknisk Ukeblad at det viktigste er at regjeringen gjør det klart for EU at den ikke lenger har noe imot at Northconnect er inne på PCI-listen. Altså at regjeringen tar avstand fra innholdet i Borten Moes brev til EU i september 2013.

«I motsatt fall er vi sterkt bekymret for at Northconnect vil miste sin PCI-status, noe som vil være ødeleggende for hele den norske kraftbransjen med tap av samfunnsøkonomisk utvekslingskapasitet med tilhørende klimagevinster for Norge og Europa», skriver Gabrielsen til OED.

Les også: Nå kan du få støtte til å installere solceller på taket

Ingen løfter

Departementet kan imidlertid ikke love noe som helst overfor Teknisk Ukeblad. OEDs presseavdeling viser til at departementet vil sende et innspill til EU-kommisjonen om PCI-listen innen 9. januar, men at det er for tidlig å forskuttere hva innholdet i innspillet vil være.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Sagt opp ulovlig i verneperioden
Sagt opp ulovlig i verneperioden

Northconnects daglige leder Tommy Løvstad sa nylig til Teknisk Ukeblad at han håper endringen i energiloven som opphever Statnetts kabelmonopol vil gjøres i løpet av første halvår 2015. Men departementet vil ikke gi noe anslag over når endringen kan ventes.

«Departementet har prioritert å behandle søknadene fra Statnett om etablering av utenlandsforbindelser til Tyskland og Storbritannia.  Disse sakene er ferdig behandlet og departementet vil nå arbeide videre med endring av energilovens eierskapsbegrensinger», er alt kommunikasjonsrådgiver Jan Magne Bae vil si.

Les også:

Her er det flest strømbrudd i Norge

Kaos rundt «smarte» strømmålere i Tyskland

Lav oljepris kan gjøre at Statoil må gi opp havvindpark  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.