KARRIERE

Juksepauser er ulovlige

Arbeidsliv. Jobb. Utdanning. Oppsigelse. Nedskjæringer. Omstilling. Jobbkutt. Konflikter. Mobbing. Vikar. Midlertidig ansatt.
Arbeidsliv. Jobb. Utdanning. Oppsigelse. Nedskjæringer. Omstilling. Jobbkutt. Konflikter. Mobbing. Vikar. Midlertidig ansatt. Bilde: colourbox.com
Dag Yngve Dahle
13. mars 2008 - 16:31

En dom i Oslo tingrett slår fast at denne typen "lufting" av midlertidige ansatte ikke er lov, skriver Universitetsavisa.

Nye oppgaver

En tidligere stipendiat ved Universitetet i Oslo vant nemlig frem med et krav om fast ansettelse i stedet for denne typen "lufting".

Dommen slår fast at ved kortere avbrudd i arbeidsforholdet ”må det framkomme at arbeidsoppgavene er klart endret og at avbruddet har en meningsfull forklaring.”

- Dommen er viktig fordi den bekrefter at "lufting" for å omgå fast ansettelse ikke er lovlig, sier Brita Alsos, juridisk rådgiver i Forskerforbundet, til avisa.

Mest snusk i små gründerbedrifter

Fire år

"Lufting", som altså er korte avbrekk mellom arbeidskontrakter for å unngå at arbeidstakere kan kreve fast jobb, er ikke uvanlig i næringslivet. Men det forekommer også ved universitetene, ifølge Forskerforbundet.

- Det er ingen nye saker berammet for retten i øyeblikket, men jeg kan bekrefte at Forskerforbundet har fått flere henvendelser fra medlemmer etter at dommen ble kjent, sier Alsos.

Tjenestemannsloven sier at statsansatte har krav på fast ansettelse etter midlertidig arbeid i fire år.

Når bør du si opp?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.