OFFSHORE

Jubilanten på Kongsberg

Kongsberg: Selv kan ha feire sin 50-årsdag med et forfriskende morgenbad.

I år er det mange grunner for administrerende direktør Tore Halvorsen i FMC Kongsberg Subsea til å heise flagget til topps.

Bedriften han leder feirer 30 års jubileum, både omsetningen og ordrereserven har aldri vært større. På hjemmebane bygger han et nytt utendørs svømmebasseng, men sist og ikke minst han selv runder et halvt hundre år.

Det skjer i september og skal således ikke feires under årets ONS i Stavanger. Opprinnelig kommer den blide Tore Halvorsen fra Senja i Troms. Som mange andre unge gutter var han umåtelig bilinteressert, samtidig som han var flink på skolen.

Interessen for biler og mekanikk brakte han til den daværende Norges Tekniske Høgskole, eller Norges Teknisk Naturvitenskapelige Universitet, som det heter i dag. Linjen var selvfølgelig maskin, med spesialisering innen forbrenningsmotorer.

Som ung nyutdannet sivilingeniør lot han seg lokke av mulighetene på Kongsberg. Daværende Kongsberg Våpenfabrikk, KV, var en av landets største bedrifter med mangeslungen virksomhet, noe som kunne bety store muligheter både teknisk og karrieremessing. Så i 1980 flyttet han og kone til den gamle sølvverksbyen. Han som ansatt nr. 25 i KVs offshoredivisjon, nå FMC Kongsberg Subsea. - Jeg lovet min kone at jeg skulle være der i tre år, men...

5 milliarder kroner

Bedriften han leder har hatt en eventyrlig utvikling. Selskapet er en pioner innenfor utvikling av undervannsproduksjon av olje og gass. Den siste store kontrakten er med BP for blokk 18 utenfor Angola. Verdi 1,8 milliarder kroner.

Bedriften har også kontrakten for utviklingen av Ormen Lange-feltet på norsk sokkel og har rammeavtaler med Statoil.

- Fortsatt er det slik at hovedtyngden av våre kontrakter ligger på norsk sokkel. Jeg tror det vil være gjeldene for mange år fortsatt, sier Halvorsen.

I dag ligger fordelingen mellom leveranser til norsk sokkel og til utlandet på 65 - 35 prosent av omsetningen. For 2003 var den på hele 3,5 milliarder kroner. Sommeren 2004 er ordreservene på over 5 milliarder norske kroner.

- Jeg tror vi er på et toppunkt. Selskapet har 1300 ansatte. Bare det siste året har vi ansatt 260 mennesker, forteller han. Bedriften på Kongsberg står i dag for neste ¼-del av omsetningen i gruppen FMC Technologies.

Halvorsen understreker at det har vært lett å få tak i kvalifiserte medarbeidere. - Jeg er overrasket over kvaliteten på våre nye medarbeidere. Det betyr mye for oss i fremtiden, fordi mange av oppgavene vi skal utføre, byr på store tekniske utfordringer.

Systemerfaring viktig

På Kongsberg finnes mer enn hundre års erfaring i å bygge våpen og våpensystemer. Det betyr lang erfaring med avansert maskineringsutstyr og komponentproduksjon, men også folk som har fått satt systemene i drift innenfor strenge standarder. Våpen er systemer som skal ut i felten og som personellet må kunne stole på. Hvilket også er også tilfelle for produksjon og leveranser av undervanns produksjonssystemer.

Halvorsen tror at FMC Kongsberg Subseas posisjon som en av verdens tre ledende leverandører av undervannsutrusting, kommer av systemtankegang. - Vi drar stor nytte av erfaringene fra gamle Kongsberg Våpenfabrikk. Vi er opptatt av å få komponenter til å virke sammen. Norske leverandører har sin bakgrunn fra å bygge og å sette sammen systemer, ikke produksjon av enkeltkomponenter, forteller han.

Økt lokal andel

Nylig besluttet de nederlandske eierne av Heerema Tønsberg at verkstedet skal avvikles. Når bunnrammene til Ormen Lange er ferdige, er det slutt. - Jeg håper de beste folkene følger Ormen Lange - prosjektet ut til det er levert. Det blir en utfordring å holde folks motivasjon oppe slik at alle leveransene kommer i tide, sier Halvorsen. FMC Kongsberg Subsea har nemlig bestilt de enorme bunnrammene hos Heerema Tønsberg.

Årsaken til at verftet legges ned, er for høye kostnader i Norge og sterk konkurranse fra land med lavere kostnadsutvikling.

Halvorsen frykter ikke at dette vil skje med bedriften på Kongsberg. - Men vi må være innstilt på å gjøre mer arbeid ute. Stadig flere land krever lokalt innhold når kontrakter skal inngås. Kravet i Angola ligger en dekade over hva vi hadde da Girassol-kontrakten ble inngått, forteller Halvorsen.

Allerede i 1998 opprettet kongsbergselskapet et produksjonsanlegg i den tidligere portugisiske kolonien. - Vi fikk klar beskjed fra de lokale myndighetene om at dersom vi var interessert i å levere i Angola, måtte vi tenke langsiktig. Og det var bare en måte å gjøre det på - investeringer.

For å gjennomføre BP-kontrakten er verkstedet oppgradert til å gjennomføre montasje og sammenstilling av utstyret, i tillegg til at verkstedet også kan utføre testing og reparasjoner. Seks av åtte bunnrammer skal sammenstilles i Angola. De to første blir utført i Norge, med mannskaper fra Angola til stedet.

- De angolanske myndighetene følger i stor del de samme prinsippene som ble lagt til grunn for norsk offshorevirksomhet, med krav til stadig større lokalt innhold. Allikevel tror jeg at visse komponenter aldri kommer til å flagges ut. Kontrollsystemene, alt i rustfritt stål og selve systemkompetansen pluss prosjektorganisasjonen, hvordan få systemene til å virke sammen, det kommer til å til værende i Norge, kan Halvorsen berolige oss med.

- Jeg ser for meg at en del utstyr og stålarbeider kan gjennomføres i andre land, men fortsatt er vi konkurransedyktig når det gjelder sammenstilling og testing av systemer.

Gode skatteregler

- Det er faktisk en fordel å være i Norge for en prosjektorganisasjon. Den norske skattelovgivningen er meget gunstig for bedrifter som driver med prosjekter, fordi inntjeningen på prosjektet ikke beskattes før prosjektet er gjennomført. I tillegg er normal bedriftsbeskatning lav forhold til andre land vi konkurrerer mot.

Halvorsen etterlyser mer engasjement fra norske myndigheter. Det er ikke en selvfølge at norsk industri blir her til evig tid.

- Det foregår en industriell omstrukturering. En stadig større del av dent manuelle arbeidet overføres til lavkostland. Vi må være klar for store omstillinger, ikke minst i leverandørindustrien, påpeker Halvorsen, før han springer på dør, fordi betongbilen er klar. Badebassenget må være klart til sommeren.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.