OLJE OG GASS

– Jeg er stolt av oljenæringen

Leif Johan Sevland tror norsk oljeproduksjon vil vare i mange tiår.

Bildeteks:t bilde 1
Bildeteks:t bilde 1 Bilde: Anders J. Steensen
17. mars 2012 - 09:45
Vis mer

STAVANGER: Selv om Leif Johan Sevland så dagens lys 13. september 1961 på Avaldsnes på Karmøy, er han først og fremst kjent som en iherdig forkjemper for Stavanger.

I 16 år hadde han posisjonen som byens fremste politiske representant. Han fikk godt skussmål som ordfører og var høyt respektert i alle partier. Stort sett oppnådde han konsensus om den enorme utviklingen i oljebyen.

Det er ingen tegn til at han skal gjøre det dårligere som leder av ONS Foundation. Stiftelsen som blant annet arrangerer ONS-konferansen og messen hvert annet år i oljebyen.

– Jeg er stolt av å være med i «oljå», som de sier her i Stavanger. Jeg gleder meg enormt til å ta fatt på denne jobben. Selv om det blir en utfordring å overta arven etter Kjell Ursin-Smith, som har gjort en kjempejobb, sier Sevland.

 

Planlagt

For de innvidde var det lenge klart at det var Leif Johan Sevland som skulle overta roret i ONS.

Han har i sju år ledet World Energy Cities Partnership, nettverket mellom Stavanger, Aberdeen og Houston. Han har ledet utallige delegasjonsreiser for å fremme oljenæringen og leverandørbedriftene.

I tillegg har han bidratt til at ONS er en like populær festival for hele stavangerområdes befolkning som for oljeansatte. Gjennom hardt arbeid har han ervervet de kvalifikasjonene som skal til for å videreføre den tradisjonen som møysommelig er bygget opp over mer enn 40 års oljevirksomhet på norsk sokkel.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Etter 16 år som ordfører hadde jeg lyst til å gjøre noe annet, og da muligheten for å overta etter Kjell Ursin-Smith dukket opp, hadde jeg veldig lyst på den jobben. Gjennom 16 år som ordfører hadde jeg fått god kontakt med næringen. Det er skikkelige folk med solid samfunnsansvar. Oljenæringen er langsiktig med store muligheter for fremtiden. Vår jobb er å inspirere ungdom til å utdanne seg innen fagområder som kan sikre at vi fortsatt får en teknologisk utvikling av bransjen og at den er levedyktig, sier han.

 

Profesjonelle

– Jeg er stolt over det oljenæringen har fått til i Norge. Vi er blitt verdensledende innen bransjen. Det er gøy når du blir vist rundt på plattformer i Mexicogolften, hvor de i særlig grad framhever at de bruker «state of the art technology», og ser at det de stolt viser fram er norsk utstyr.

– Jeg er imponert. Da oljeindustrien skulle internasjonaliseres, var det lenge slik at det var de store selskapene som skulle bringe norsk oljeteknologi ut i verden. Men det stemmer bare delvis. Det er selskaper av alle mulige størrelser som lykkes der ute. Det som er gjennomgående er at de alle er profesjonelle og faglig dyktige. De holder foredrag på glitrende engelsk og bidrar til å øke omdømme for norsk teknologiindustri. De store er selvfølgelig også til stede, men de små klarer seg utmerket på egen hånd, sier Sevland.

 

Holder av plass

Under Kjell Ursin-Smiths ledelse har ONS utviklet seg til å bli mer enn bare olje, også fornybar energi er kommet i søkelyset.

– Vi skal være en energimesse. Det innebærer også at fornybar energi får en sentral plass. Dette hører sammen. Selv om oljeindustrien har et langsiktig perspektiv, må vi ikke glemme at det er viktig å finne gode, bærekraftige løsninger for å møte verdens energibehov. Men grunnlaget for de to bransjene er forskjellig.

– De store oljeselskapene er finansielt sterke, mens fornybarbransjen i mange tilfeller består av mindre bedrifter, ofte gründere som ikke har all verdens kapital. Men for å sikre at de kommer med på utstillingen, har vi reserverte arealer for dem. Hvis ikke, ville de vært utelukket fra dag en. ONS som utstillingsvindu er som regel fullt allerede når vi åpner for salget av utstillingsplasser, sier Sevland.

Les også:

Statoil finner mest i verden

Her er Statoils nye superrigg

Vil bygge verdens raskeste seilbåt

 

Umettelig

Han legger til at verden har et umettelig behov for energi.

– For mange mennesker i verden er vestens levestandard et mål. Og for meg er det galt å nekte folk å ha elektrisk kraft i husene og at de har en bil å frakte familien i. Vi her i vesten har ikke rett til å nekte folk dette. Derfor må vi kontinuerlig utvikle teknologi som bruker mindre energi, siden vi blir flere som må dele på den energien som er tilgjengelig.

– Jeg tror at olje har en lang framtid. Det er fortsatt mange uoppdagete ressurser på norsk sokkel og i verden ellers. Jeg har ennå til gode å se en oljeprovins som har gått tom for olje. Det utvikles kontinuerlig nye teknologier som bidrar til å øke utvinningen fra oljefelt. I tillegg finner man tilleggsressurser som bidrar til å forlenge feltenes levetid, sier ONS-generalen.

 

Felles arealplan

Som ordfører for den største byen på Jæren, kommer han ikke unna at utviklingen har medført et enormt boligpress med sterkt økende priser.

– Jeg er enig i at det er et enormt høyt prisnivå her. Det har mangedoblet seg de siste ti årene. Vi mangler arealer siden det er så mange som ønsker å flytte hit til regionen. Vi er sammen med Oslo, Europas raskest voksende by. At byen vokser, er bare positivt, men det må ikke bli så dyrt at vi mister konkurransekraft.

– Utfordringen fikk vi da finanskrisen kom og det ble nesten stopp i boligproduksjonen. Den er heldigvis i ferd med å ta seg opp igjen. For å sikre at det er nok arealer, har alle kommunene i regionen gått sammen om å lage regler for jordvern slik at det er arealer tilgjengelig. Det jobbes bra med å utbedre situasjonen, blant annet med utbygging i Jåttavågen.

 

Bremses av planarbeid

For en som kommer til Stavanger og Nord-Jæren er trengselen på veiene påtakelig. Det er nesten en utømmelig kø.

– Stavanger og kommunene rundt har planer om en bybane. Men det tar tid, og vi må få med oss regjering og storting på en slik utbygging. Planprosessene tar for lang tid. Det er for mye fram og tilbake, med store krav til kvalitetskontroll.

– At det er behov for å gjøre noe, er opplagt. Bare se på hvilken suksess den nye dobbeltsporede banen mellom Stavanger og Sandnes har blitt. Det er jo rene motorveien fra torg til torg.

 

Misset fotball-EM

Under Leif Johan Sevlands ledelse utviklet Stavanger seg til å bli en festivalby. Byen har blitt Norges kulinariske sentrum med en årlig matfestival. Stavanger har hvert år besøk av verdenscupen i strandvolleyball og annethvert år arrangeres ONS pluss mye, mye mer. Men rosinen i pølsen var da Stavanger var årets europeiske kulturby i 2008. Det de ikke fikk gjennomslag for var fotball-EM sammen med svenskene.

– Det ble lagt dødt etter en kvalitetsikring som fikk meg til å stille mange spørsmål. Er kriteriene utformet slik at Norge ikke kan påta seg store arrangement i fremtiden og er kunnskapen om lokale forhold god nok?

– Her hadde vi lagt vekt på å bruke den nye arenaen i Jåttåvågen. Den ligger nærmere Sandnes sentrum med tog enn Stavanger sentrum, men kvalitetssjekkerne hadde kun regnet med hotellkapasiteten i Sandnes og helt sett bort fra den kapasiteten som er i Stavanger og Sola, kun få minutter unna. Dessverre kan manglende kunnskap om lokale forhold få slike underlige utslag.

 

Les andre profilintervjuer:

Spetalen ville bli samferdselsminister

«Er det egentlig statssekretær Heidi Sørensen som er miljøvernminister, Solheim?»

Gudmund Hernes: - Er ingeniørene for late?

Jo Røislien: - Gangetabellen er ikke matte

Lederen for FNs klimapanel trues på livet 

 

 

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.