Japansk selskap: Vannprøver viser at utslipp fra atomkraftverket er trygge

Vannprøver fra havet utenfor det ødelagte atomkraftverket Fukushima viser at radioaktiviteten er godt innenfor sikkerhetsmarginen, melder et japansk selskap.

En liten gruppe demonstranter har samlet seg i byen Namie nordøst i Japan for å protestere mot utslippene fra det ødelagte atomkraftverket Fukushima Daiichi. De stoler ikke på at utslippene ikke skader livet i havet.
En liten gruppe demonstranter har samlet seg i byen Namie nordøst i Japan for å protestere mot utslippene fra det ødelagte atomkraftverket Fukushima Daiichi. De stoler ikke på at utslippene ikke skader livet i havet. Foto: Eugene Hoshiko/AP/NTB
25. aug. 2023 - 12:02

Dataene ble fredag publisert av det japanske energiselskapet Tepco, som har ansvaret for det ødelagte atomkraftverket.

– Vi bekreftet at den analyserte verdien er lik den kalkulerte konsentrasjonen og at den analyserte verdien er under 1500 becquerel per liter, sier Tepcos talsmann Keisuke Matsuo.

I Japan regnes alle nivåer under 60.000 becquerel per liter som trygge.

Torsdag begynte utslippet av renset radioaktivt vann i havet utenfor Japans stillehavskyst. Vannet er blitt brukt til å kjøle ned atomreaktorene som ble ødelagt under jordskjelvet og tsunamien i 2011. Den første runden med utslipp er ventet å ta 17 dager, mens hele operasjonen er planlagt å ta 30 år.

Før utslippet er vannet renset for radioaktive stoffer, men det inneholder fortsatt små mengder tritium.

Vanntanker ved Fukushima-anlegget.
Les også

IAEA-eksperter skal ha vært uenige om risikoen av å slippe ut radioaktivt vann

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.