KLIMA

Japan har startet med å slippe ut radioaktivt kjølevann i havet

Eksperter har vært uenige om risikoen ved å slippe ut det radioaktive vannet i havet. Torsdag startet likevel Japan utslippet av Fukushima-kraftverket kjølevann.

Japan startet torsdag utslippet av kjølevann fra Fukushima-kraftverket.
Japan startet torsdag utslippet av kjølevann fra Fukushima-kraftverket. Foto: AP / NTB
24. aug. 2023 - 07:34

Som varslet begynte Japan torsdag å slippe ut behandlet kjølevann fra atomkraftverket i Fukushima i havet. Det opplyser kraftleverandøren Tepco.

Tepco har i mange år tryglet myndighetene om å få lov til å kvitte seg med vannet. Nå har det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) konkludert med at kjølevannet ikke utgjør noen trussel mot mennesker eller miljøet når det slippes ut i Stillehavet.

Denne konklusjonen er det ikke alle som er enige i.

Mener rapporten er forhastet

Tepco sitter på om lag 1100 tanker med forurenset kjølevann som har bygd seg opp etter Fukushima-ulykken i 2011. Totalt dreier det seg om over 133 milliarder liter som selskapet nå kan kvitte seg med.

Vannvolumet opptar hele 133 millioner kubikkmeter, nok til å fylle over 2 millioner shippingcontainere eller 500 olympiske svømmebasseng.

Enkelte kinesiske IAEA-eksperter skal ifølge Reuters ha skildret byråets rapport som forhastet. IAEA-sjef Rafael Grossi understreker at rapporten ikke er å anse som en tilslutning eller anbefaling av de japanske planene.

Importforbud for fisk

Utslippene har allerede gitt konsekvenser for nabolandene. 

Sør-Korea har innført importforbud mot fisk fra området, og landets statsminister ber Japan være helt åpne om utslippet. Torsdag morgen informerer også tollvesenet i Kina om importforbud av alle dyr og planter som lever i havet og som kommer fra Japan. 

– Vi vil fortsette å følge med på utslippet av radioaktivt forurenset vann i havet i Japan og tilpasse relevante reguleringstiltak, skriver de i en uttalelse.

Britene vil unngå å være avhengig av russisk kjernekraftbrensel. Her kjernekraftverket Grohnde ved Emmerthal i nordvestlige Tyskland.
Les også

Britisk milliardsatsing på neste generasjon kjernekraftbrensel

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.