REKRUTTERING

Jakter på smarte studenter som kan drive innovasjon i sommerferien

Bedrifter går sammen og søker etter smarte studenter som skal gjøre innovasjon i sommerferien. Seks ukers kreativ sommerjobbing kan gi fast jobb etterpå.

I år vil Aibel ta inn to sommerstudenter som skal se på mulighetene til å benytte droneteknologi i visuell inspeksjon og oppmåling, sier seksjonsleder Vidar Vihovde, her sammen med Anne Grethe Stange, som fikk fast jobb etter sommerengasjementet i fjor.
I år vil Aibel ta inn to sommerstudenter som skal se på mulighetene til å benytte droneteknologi i visuell inspeksjon og oppmåling, sier seksjonsleder Vidar Vihovde, her sammen med Anne Grethe Stange, som fikk fast jobb etter sommerengasjementet i fjor. Foto: Thomas Førde
Thomas Førde redaksjonen@tu.no
12. apr. 2020 - 05:02

Fem studenter som ble rekruttert gjennom sommerjobb-prosjektet «Sildikon Valley» i Haugesund-regionen, fikk fast jobb i fjor. Flere av dem fikk jobb mens de fortsatt studerte.

Prosjektet ble lansert som en pilot i 2019 og ifølge koordinator Jannicke Kvarven var interessen blant studentene overveldende. Mer enn 400 studenter søkte seg til de 47 utlyste sommerjobbene. Tiltaket lyses ut på nytt i år, og Kvarven er spent på om suksessen vil fortsette.

Hun presiserer at studentene som blir rekruttert gjennom dette opplegget, ikke skal settes inn i den daglige drift som avløsere for fast ansatte. Studentene skal jobbe minst to og to sammen i innovative prosjekter og løse konkrete utfordringer for bedriften.

Vis mer

Hver uke i prosjektperioden møtes alle sommerstudentene til erfaringsutveksling, ymse aktiviteter og sosialt samvær. I tillegg til at studentene blir kjent med hverandre på disse samlingene, gir de ulike bedriftene som deltar i opplegget presentasjoner av seg selv.

Ved slutten av den seks uker lange prosjektperioden, avholdes en åpen samling hvor alle studentene presenterer sine prosjekter og resultater og hvor en jury bedømmer og premierer.

Sommerjobb og ferie

– Dette tiltaket ble i praksis verdens lengste og kanskje også verdens beste jobbintervju, sier Stein Inge Morisbak. Han er konserndirektør for utvikling og digitalisering i Haugaland Kraft.

En av studentene som ble engasjert i utviklingsprosjekt hos Haugaland Kraft i fjor sommer, Kristin Steinsland, sier at hun samlet verdifull erfaring og fikk bekreftet at hun hadde valgt yrkesrelevant utdanning.

– Samtidig ble det en fin sommerferie med mange kjekke arrangement og aktiviteter som ble tilrettelagt for oss på fritiden. Jeg fikk flere nye venner og fikk øyene opp for jobbmuligheter i interessante bedrifter som jeg knapt visste om fra før, sier Steinsland.  

Sild, it og California

Om lag 30 bedrifter i Haugesund og på Haugalandet, har gjennom flere år drevet felles omdømmebygging for å rekruttere kompetent arbeidskraft til regionen. Sentrale tiltak i regi av Haugaland Vekst har vært årlige arrangement i studentbyer som Trondheim, Bergen, Stavanger og Oslo. Under slike happeninger deltar regionens bedrifter med presentasjoner, stand og gjerne litt servering og underholdning.

I fjor ble profilering og rekrutteringstiltakene utvidet ved å hente navneinspirasjon fra et visst innovativt it-miljø i California og smeltet det sammen med sild, som var Haugesunds første livsgrunnlag. «Sildikon Valley» har i år fått 14 bedrifter med på laget. Blant de store er Gassco, Sjøfartsdirektoratet, Hatteland, Haugaland Kraft og Aibel.

Gründer Maryam Ghadrdan i Planck Technologies.
Les også

Hun jakter på supermaterialer for energilagring

Fikk fast jobb

Etter tre år som maskiningeniørstudent ved Høgskolen på Vestlandet avdeling Haugesund, leverte Anne Grethe Stange i fjor vår sin bacheloroppgave.

Hun vurderte å gå videre med studier til mastergrad, men hadde egentlig mest lyst til å prøve seg i arbeidslivet. Sammen med om lag 300 andre håpefulle, søkte hun ledige jobber hos Aibel i Haugesund, men forgjeves.

Dette er verdens beste jobbintervju-metode

Stein Inge Morisbak, konserndirektør, Haugaland Kraft

På Facebook så hun utlysingen av sommerjobber under paraplyen til «Sildikon Valley». Blant annet ville Aibel engasjere studenter. Anne Grethe Stange søkte og håpet dermed å få en fot innenfor. Denne gangen lyktes hun og etter seks ukers sommerengasjement fikk hun fast jobb.

I dag arbeider hun med modellering av havvindplattformer i 3D. Aibel har inngått kontrakt for bygging av tre omformerplattformer til store havvindparker; en til tysk del av Nordsjøen og to til Doggerbank på britisk side.

Etter tre år som maskiningeniørstudent ved Høgskolen på Vestlandet avdeling Haugesund, leverte Anne Grethe Stange i fjor vår sin bacheloroppgave. Etter sommerjobben hos Aibel ble det fast jobb med digital modellering. <i>Foto:  Thomas Førde</i>
Etter tre år som maskiningeniørstudent ved Høgskolen på Vestlandet avdeling Haugesund, leverte Anne Grethe Stange i fjor vår sin bacheloroppgave. Etter sommerjobben hos Aibel ble det fast jobb med digital modellering. Foto:  Thomas Førde

Testing av droner

– I løpet av sommeren fikk jeg erfaring og visste da bedre hva jeg dugde til. Samtidig opparbeidet jeg et visst nettverk og fikk vist meg fram, sier Stange.

– Når du går gjennom store bunker av jobbsøknader, vil de som alt har fått vist hva de duger til ha et fortrinn, sier Vidar Vihovde, seksjonsleder hos Aibel.

To studenter var engasjert i Aibels innovasjonsprosjekt i fjor sommer. De testet ymse dataverktøy og programvare som senere skulle benyttes til å lage animasjoner.

Fjorårets kick off for Sildikon Valley inneholdt lagkonkurranse hvor det gjaldt om å bygge høyest tårn raskest mulig, med kun marshmallows og spagetti som byggematerialer. Fra venstre: Jørgen Dybdahl, Gina Møller Sandtorv og Malene Medhaug. <i>Foto:  Jannicke Kvarven</i>
Fjorårets kick off for Sildikon Valley inneholdt lagkonkurranse hvor det gjaldt om å bygge høyest tårn raskest mulig, med kun marshmallows og spagetti som byggematerialer. Fra venstre: Jørgen Dybdahl, Gina Møller Sandtorv og Malene Medhaug. Foto:  Jannicke Kvarven

I år vil Aibel også ta inn to sommerstudenter. Denne gangen skal de se på mulighetene til å benytte droneteknologi i visuell inspeksjon og oppmåling.

 Ifølge seksjonsleder Vihovde kan det bli aktuelt å rekruttere folk til faste stillinger også dette året.

Den regionale energi- og nettleverandøren Haugaland Kraft tok imot 11 sommerstudenter i fjor. Kristin Stensland, som nylig hadde tatt bachelor-eksamen i elkraftfaget, var blant de heldige og fikk jobbe med et prosjekt om energiforsyning til det vesle øysamfunnet Utsira, som har knapt 200 fastboende.

Steinsland fikk ikke fast jobb etterpå, men hun har i vinter studert it-fag og vil søke sommerjobb på ny. 

Illustrasjonen viser Euclid i universet og er laget av ATG på oppdrag fra Esa.
Les også

Enten tar Einstein feil, eller så finnes mørk energi

Smartere nett

– I år vil vi ta imot så mange sommerstudenter som praktisk mulig, sier konserndirektør Stein Inge Morisbak i Haugaland Kraft.

– Vi hadde stor suksess med opplegget i fjor og engasjerer studenter i tre ulike prosjekter i år.

For det første vil Haugaland Kraft utvikle et smartere strømnett ved å sette sammen enorme mengder innsamlede data som kan gi kunnskap om mer effektiv drift av nettet.

I det andre prosjektet er målet å utvikle smartere byer og bygder basert på bruk av utplasserte sensorer og innsamlede data om ymse praktiske forhold. Det tredje prosjektet skal rettes inn mot privatmarkedet og smarte apper som kan hjelpe kunder til å optimalisere enøk-tiltakene i boligen.

– Målet er innovasjon og få nye impulser til vår organisasjon. Vi trenger ny kompetanse fra den digitalt innfødte generasjonen. Erfaringer fra i fjor viste at dette er verdens beste jobbintervjumetode. En student fikk fast jobb i fjor. Det samme kan skje i år, sier konserndirektøren i Haugaland Kraft.

 CO2 injiseres på Sleipner-feltet på norsk sokkel. Dette var det første kommersielle prosjektet for lagring av CO2.
Les også

CO2-lagring: Varsellampene blinker i norsk olje- og gassnæring

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.