KRAFT

Ja til gigantisk vindturbin på Smøla

Blir større enn Oslo Plaza.

Vindturbinen på Smøla vil få dagens vindturbiner til å framstå som lette og håndterbare.
Vindturbinen på Smøla vil få dagens vindturbiner til å framstå som lette og håndterbare. Bilde: Statkraft
17. des. 2013 - 12:38

NVE har gitt Statkraft konsesjon til å sette opp en 130 meter høy offshore havvindturbin (6-8 MW) på land på Smøla.

Den enorme testurbinen skal gi Statkraft nødvendig erfaring med å teste, kvalifisere og nødvendig vedlikehold av havvindturbiner til selskapets planlagte havvindpark på Doggerbank i britisk farvann.

Turbinen, som Statkraft vil plassere mellom Hopen og Veiholmen på Haugøya i Smøla kommune, kan gi en årlig produksjon på 20-25 GWh.

- Vi er svært tilfreds med NVEs vedtak. Prosjektet er viktig for våre framtidige utbygginger av havvindparker, og vil igjen plassere Smøla i front av vindkraftutviklingen i Norge. Nå skal vi bruke tid til å sette oss godt inn i konsesjonsvilkårene, sier Elly Karlsen, teknologistrategileder for offshore vind i Statkraft til Teknisk Ukeblad.

Les også: Statkrafts nye testturbin skal bli høyere enn Oslo Plaza

- Påvirker fuglelivet

Statkraft planla opprinnelig å sette i gang en tilbudsrunde til aktuelle turbineverandører når konsesjonsspørsmålet ble avklart, men selskapet forventer at det vil ta enda lengre tid før de får rettskraftig konsesjon.

- Det har kommet innsigelser mot vindturbinen. Nå er det tre ukers klagefrist på NVEs vedtak, og vi regner med at saken blir klagebehandllet i OED. Det må vi bare forholde oss til, sier Karlsen.

Mens Smøla kommune ønsker gigantturbinen velkommen, mener Fylkesmannen i Møre- og Romsdal, Smøla naturopplevelser og Norges Miljøvernforbund at turbinen vil påvirke rødlistede fuglearter, og spesielt gi negative virkninger på havørn og sjøfugl.

Les også: Smøla vindpark kan bli nedlagt

Vil flytte turbinen

Aktørene er også kritisk til hvordan vindturbinen vil påvirke landskap og friluftsliv, og vil at vindturbinen i stedet plasseres i vindparkområdet på Smøla, som allerede er utbygget.

Det mener Statkraft blir både for dyrt og for teknisk vanskelig når den enorme vindturbinen skal føres i land på Smøla.

- Det vil bety store tekniske og økonomiske utfordringer for logistikken. Vi kan ikke bruke eksisterende kai og veier når vi skal ilandføre turbinen, dersom vi skulle plassert denne i tilknytning til vindparken. Det er grunt og trangt i områdene, og vi ville også bli nødt til å bygge nye anlegg, sier Karlsen.

NVE viser i konsesjonsvedtaket til at havørnbestanden i området er i vekst, og mener ekstrabelastningen ikke er så stor at konsesjonssøknaden bør avslås.

"NVE konstaterer at kostnadene knyttet til havbasert vindkraft i dag er meget høye. Etablering av denne type testanlegg vil etter NVEs vurdering være nødvendig for at offshore vindkraft skal kunne bli kommersielt lønnsomt i framtiden" heter det i begrunnelsen fra NVE.

Statkraft har i øyeblikket kontakt med aktuelle leverandører av havvindturbiner for å få oversikt over hva de kan tilby av ulike teknologier.

Les også: Havvindgigantene kniver om å ha verdens største havvindturbin

Uklar tidsplan

Da Teknisk Ukeblad skrev om testturbinen tidligere i år hadde Statkraft et optimistisk mål om å gjøre en investeringsbeslutning i løpet av 2014.

Karlsen vil ikke legge ny tidsplan nå, men sier de ikke sender ut formell henvendelse til leverandørene før de får en rettkraftig konsesjon.

- Vi får komme tilbake til videre framdrift neste år. Nå skal vi sette oss godt inn i konsesjonsbetingelsene, og ser resultater av tekniske undersøkelser vi allerede har satt i gang, sier Karlsen.

Les mer om havvind på www.tu.no/tema/havvind

Les også:

97 enorme vindturbiner på 6 MW settes opp utenfor Tyskland

Prisen for å male åtte vindturbiner: 750.000 kroner

Sverige bygger sju ganger mer fornybar energi  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.