TUMENER

Ja til fornybarfondet

LEDER: Du trenger ikke være imot oljeutvinning for å være for utbygging av fornybar energi.

KLIMA: Zero-leder Marius Holm og nestleder Kari Kaski lanserte sitt forslag overfor kronprins Haakon og statsminister Jens Stoltenberg. FOTO: Håkon Jacobsen
KLIMA: Zero-leder Marius Holm og nestleder Kari Kaski lanserte sitt forslag overfor kronprins Haakon og statsminister Jens Stoltenberg. FOTO: Håkon Jacobsen
27. nov. 2012 - 14:37

Zeros nye leder, Han blir ny Zero-sjef , har sin bakgrunn fra miljøkonkurrenten Bellona. Der jobbet han i mange år i skyggen av Frederic Hauge som nestleder.

Forrige uke debuterte Holm som vert for over tusen deltakere på Zero-konferansen som er i ferd med å få status som en av de viktigste i Europa.

I fjor var fordums Hollywood-stjerne og California-guvernør Arnold Schwarzenegger det store trekkplasteret. I år var det FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan som ledet an sammen med kronprins Haakon og statsminister Jens Stoltenberg.

Holm anses av kilder i miljøbevegelsen som en av de mest skolerte når det gjelder klimapolitikk og teknologiske klimaløsninger.

Hans forslag om å Vil flytte 200 oljemilliarder til fornybar energi fra Oljefondets investeringer i fossil energi til fornybar energi må karakteriseres som både spenstig og spennende.

Zeros finansinitiativ ville bety at Norge kunne bli en av verdens viktigste aktører innen fornybarinvesteringer.

Holms logiske begrunnelse for forslaget er at et slikt skifte i investeringsfokus er forenlig med en vellykket klimapolitikk.

Men vi minner om at Holm selv i 2007 – sammen med Hauge – foreslo at regjeringen skulle opprette StatSol, et statlig solenergiselskap etter modell av Statoil. Forslaget ble ikke tatt seriøst og Recs fall viser at vi i dag kan si heldigvis.

Den store forskjellen er imidlertid at Zeros finansinitiativ ikke er knyttet opp mot investeringer i Norge, men i land som trenger fornybar energi.

Nylig la Det internasjonale energibyrået (IEA) frem sin energibibel, World Energy Outlook. Her slås det fast at utslippene av klimagasser er rekordhøye og at vi risikerer farlige klimaendringer om vi ikke klarer å endre strukturen i verdens energiforsyning fra fossile kilder til fornybare.

Samtidig er IEA enig med den norske regjeringen om at – Vi trenger hver eneste dråpe av norsk olje å la Norges olje- og gassressurser bli liggende i bakken. Verden trenger energi, spesielt i den fattige del av verden. Derfor må endringen i den globale energimiksen skje gradvis.

Klimadebatten forsvant nærmest etter to mislykkede klimatoppmøter i København og Mexico. For politikerne i Europa og USA ble finanskrise viktigere enn klimakrise.

Holm foreslår at staten etablerer et gigantisk fond for investeringer i fornybar energi i land som har et kraftbehov. Han nevner Norfund som modell, fondet som har hatt større avkastning enn Oljefondet.

Dette forslaget kan forene to motpoler i samfunnsdebatten. Du trenger ikke være imot oljeutvinning for å være for utbygging av fornybar energi.

En slik investering i utslippsfri energiforsyning vil være en god arv å overlate til nye generasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.