ROMFART

ISS-besetning tilbake på Jorda

Anne Kikina (til venstre), Josh Cassada, Nicole Aunapu Mann og Koichi Wakata om bord i skipet som hentet dem etter landingen med SpaceX-fartøyet Endurance.
Anne Kikina (til venstre), Josh Cassada, Nicole Aunapu Mann og Koichi Wakata om bord i skipet som hentet dem etter landingen med SpaceX-fartøyet Endurance. Foto: NASA/AP/NTB

En ISS-besetning på to amerikanere, en japaner og en russer var om bord i et SpaceX-fartøy som har landet utenfor kysten av Florida.

SpaceX-fartøyet Endurance landet i havet utenfor Tampa etter klokka 21 lørdag lokal tid. Turen fra ISS tok rundt ni timer.

De fire har vært på den internasjonale romstasjonen (ISS) på et fem måneder langt forskningsoppdrag.

I besetningen var den russiske kosmonauten Anne Kikina, japanske Koichi Wakata og amerikanerne Josh Cassada og Nicole Aunapu Mann. Sistnevnte er den første fra den amerikanske urbefolkningen som har vært i bane rundt jorda.

Kikina er den eneste kvinnen blant russiske kosmonauter i aktiv tjeneste. Forholdet mellom USA og Russland er svært anstrengt som følge av den russiske invasjonen av Ukraina, men samarbeidet mellom de to landene har inntil videre fortsatt i verdensrommet.

Fartøyet Endurance på vei til å lande i havet utenfor Tampa i Florida. Foto: NASA/AP/NTB
Les også

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.