ENERGI

Iskantforlik åpner for oljeleting nord for definert iskant, mulig flytting av sonen om fire år

Fremskrittspartiet har fått gjennomslag for at grenseoverskridende felt nord for iskantsonen skal kunne åpnes.

Iskanten, som definerer hvor det kan letes etter olje i Arktis, har vært en het politisk potet de siste årene.
Iskanten, som definerer hvor det kan letes etter olje i Arktis, har vært en het politisk potet de siste årene. Foto: Klima- og miljødepartementet/Kjersti Magnussen
Ida OftebroIda OftebroRedaktør for Digi.no og Inside Telecom
8. juni 2020 - 11:13

– Frp har fått gjennomslag for at vi skal lete etter olje nord for den definerte iskantsonen, at vi skal få muligheten til å flytte iskantsonen om fire år og at vi skal kunne åpne grenseoverskridende felt nord for iskantsonen, sier Frps energi- og miljøpolitiske talsperson Jon Georg Dale til NTB.

– Alt vi fikk gjennom i forhandlingene med regjeringspartiene, er også med i avtalen med Ap og Sp, legger han til.

Regjeringspartiene ble enige med Frp om en avtale allerede før helgen. Mandag ble det klart at også Arbeiderpartiet og Senterpartiet var om bord.

– Jeg er glad for at vi i dag sikrer en avtale som i sum bidrar til å opprettholde olje- og gassnæringens vilkår på sokkelen. For Fremskrittspartiet har hovedprioriteten i disse forhandlingene hele veien vært å sikre grunnlaget for å trygge jobbene i industrien og for fiskeriene, sier Dale.

I sitt forslag gikk regjeringen inn for at grensen for iskanten skulle settes til 15 prosent. Dette er også utfallet etter forhandlingene på Stortinget.

Saken er politisk betent, fordi definisjonen av iskanten i praksis handler om hvor langt nord i Barentshavet det kan åpnes for boring etter olje og gass.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram trenger ikke bruke like mye penger som tidligere antatt på å nå Natos toprosentmål. Bildet er fra Bodø tidligere i år under forberedelse av F-16 til trening av ukrainske flygere.
Les også

Natos toprosentmål har blitt over tre milliarder «billigere»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.