Partnerne på Snøhvit-utbyggingen er ikke begeistret for utviklingen. I Hydros ledelse stilles det spørsmålstegn ved Statoils handlemåte.
- Statoils håndtering virker uprofesjonell, sier en sentral kilde som ønsker å være anonym .
Informasjonssjef Dag Olaf Ringe i TotalFinaElf sier at utviklingen bekymrer.
- Det er underlig at utgiftene for landanlegget stiger fra 15 til 18 milliarder like etter at prosjektet er satt i gang. Det er få prosjekter som er så nøye gjennomgått på forhånd som Snøhvit, både teknisk og økonomisk. Forutsetningen har endret seg lite siden prosjektet ble vedtatt i fjor og vi vil regne meget nøye på tallene Statoil vil presentere for lisensenpartnerne i uke 40, sier han.
Selve byggekontrakten til landanlegget vil bli tildelt like oppunder jul og blir årets julegave fra Statoil.
- Jeg ser ikke bort fra at dette kan være et taktisk spill av Statoil i forkant av tildeling av byggekontraktene på Snøhvits prosessanlegg. De er ute på anbud og skal leveres Statoil om en måned, sier direktør Knut Aaneland i TBL Offshore.
Revidert plan
Allerede fire måneder etter at ESA ga klarsignal til LNG-anlegget på Melkøya, kommer Statoil med signaler om store overskridelser.
Prosjektleder Egil Gjesteland i har tidligere antydet at overskridelsene grunnet utsettelse av oppstarten kunne komme opp i 600 millioner kroner. Nå synes det klart at et halvt år forsinkelse på anleggstarten i tillegg har medført at opprinnelige anleggskontraktør måtte trekke seg.
- Til sammen kan skifte av kontraktør og forsinkelsen koste oss en milliard kroner, forteller informasjonssjef Kristofer Hetland i Statoil.
I den pågående revisjonen av prosjektplanen har Linde AG i München, som konstruerer selve prosessanlegget, kommet frem at de opprinnelige vektene på utstyret var for lave.
- De økte vektene betyr økte kostnader, forklarer Hetland, som ikke vil antyde hva sluttsummen vil bli. Etter hva som er kommet frem kan endringene i prosessanlegget komme opp i to milliarder.